Svenska vintrar kräver pålitliga däck som kan hantera varierande väg- och väderförhållanden. I sökandet efter de bästa dubbfria vinterdäcken för svensk vinter är det avgörande att hitta en balans mellan snögrepp, isprestanda och generell väghållning. I den här guiden kommer vi att utforska de främsta alternativen på marknaden som levererar både säkerhet och prestanda i det krävande svenska vinterklimatet. Låt oss ta en närmare titt på de däck som bäst rustar dig för en trygg och smidig körupplevelse i snö och slask.

Läs mer: Ska alla däcken på en personbil vara av samma typ?

Topp tre bästa dubbfria vinterdäck för svensk vinterkörning (2025)

Första plats: Continental ContiViking Contact 7 är det optimala valet för dig som söker det bästa friktionsdäcket. Det erbjuder ett jämförbart grepp med dubbdäck på snö och presterar även utmärkt på is. Dessutom rullar det lätt och har ett konkurrenskraftigt pris.

Andra plats: Nokian Hakkapeliitta R5 passar perfekt för de som kör mycket på is och slask. Det ger pålitlig bromsning och styrning på is, snö och slask, och har en imponerande styrförmåga. Dessutom har det den lägsta ljudnivån bland vinterdäck (68db), även om greppet på våta vägbanor kunde vara något bättre.

Tredje plats: Michelin X-Ice Snow är det självklara valet för dem som kör i snö, slask och regn och sätter värde på hög kvalitet. Däcket erbjuder utmärkt grepp på både snö och is. Dess låga rullmotstånd underlättar styrningen och ger en säker körupplevelse även på våta vägar. Dock kan det upplevas som något mindre exakt på torra vägbanor.

Bästa nordiska friktionsdäck (2025)

Första plats: Continental Conti Viking Contact 7 levererar egenskaper som matchar ett dubbdäck på vinterväglag, vilket gör dem idealiska för både landsväg och stadskörning. Däcket presterar pålitligt på både is och snö och behåller sitt grepp även på våt asfalt.

Andra plats: Goodyear Ultra Grip Ice 2 är det ultimata valet för stadskörning på saltade och blöta vägbanor. Dess unika mönster är utformat för att effektivt leda bort vatten och gör det till det bästa alternativet för hantering av blöta vägbanor. Det utmärker sig särskilt på våta underlag och har även bra grepp på snö och is.

Tredje plats: Nokian Hakkapeliitta R3 erbjuder den perfekta balansen mellan säkerhet och komfort. Med bra grepp på både is och snö samt lågt rullmotstånd, presterar det på en hög nivå i alla testpunkter, även om det kanske inte är bäst i någon specifik kategori.

Källor:

https://www.vibilagare.se/test/dacktest/test-av-friktionsdack-2023-har-ar-basta-dubbfria-vinterdacket

https://teknikensvarld.expressen.se/test-provkorningar/dacktest/test-av-vinterdack-2023-2024/

https://www.vibilagare.se/test/dack/test-av-friktionsdack-2022-har-ar-basta-dubbfria-vinterdacket

https://www.aftonbladet.se/bil/a/3Ekzp0/bast-i-test-i-vinterdackstestet-2022-av-dubbat-odubbat

https://teknikensvarld.expressen.se/test-provkorningar/dacktest/test-av-vinterdack-2023-2024/

Vad passar din bil?