Bilens däck är en viktig komponent för att hålla dig säker på vägen. De ger dämpning när du kör, samt grepp för styrning och acceleration vid sammanstötningar med andra förare eller hinder som sprickor som kan dyka upp oväntat. Men för att vara säker på att däcket skyddar så mycket som möjligt gäller det att ha koll på att ha rätt hastighetsindex för ändamålet. Ett hastighetsindex är ett mått som anger hur snabbt däcket klarar av att köra. Detta mäts mellan bokstäverna J och Y, men för personbilar gäller däck med ett hastighetsindex på Q eller upp.

Alla däck har olika belastningsindex och hastighetsindex

Nedan följer mer information och exempel på olika belastningsindex och hastighetsindex och vad de innebär i praktiken. (Se mer här för däckens olika märkningar)

För större fordon som lastbilar och bussar behövs högre hastighetsindex och belastningsindex. Detta beror på att deras däck måste kunna bära lastens vikt och ge en hög grad av stabilitet.

Vad betyder 91V på däck?

I 91V är 91 ett belastningsindex som talar om hur hög vikt däcket klarar av. I detta fallet betyder belastningsindexet att däcket klarar av en vikt på 615 kg. V är ett hastighetsindex som i detta fallet betyder att däcket klarar av en hastighet på 240 km/h.

Vad betyder 94Y på däck?

I 94Y är 94 ett belastningsindex som talar om hur hög vikt däcket klarar av. I detta fallet betyder belastningsindexet att däcket klarar av en vikt på 670 kg. Y är ett hastighetsindex som i detta fallet betyder att däcket klarar av en hastighet på 300 km/h.

Vad betyder 92T på däck?

I 92T är 92 ett belastningsindex som talar om hur hög vikt däcket klarar av. I detta fallet betyder belastningsindexet att däcket klarar av en vikt på 630 kg. T är ett hastighetsindex som i detta fallet betyder att däcket klarar av en hastighet på 190 km/h.

Val av hastighetsindex på dina däck

Valet av hastighetsindex för dina däck är viktigt för att säkerställa att de är anpassade till din bils högsta konstruktiva hastighet. Enligt registreringsbeviset bör dina däck ha ett hastighetsindex som är lika med eller högre än den högsta hastigheten som din bil är konstruerad för att klara av. Detta är särskilt viktigt för bilar som tagits i bruk efter den 1 januari 1996.

Vad passar din bil?