Folkrace och rally är underhållande bilsporter som kräver tuffa däck. Folkrace har blivit en riktig publiksport och fått uppmärksamhet i media. Man kör folkrace på grus- eller asfaltsbanor, bilarna är täckta och typbesiktigade i Sverige. Dessa bilar behöver byggas enligt säkerhetsföreskrifterna. De ska bland annat ha en skyddsbur och får inte köras fortare än 80 km/tim, men det är vanligt att man kör fortare. Helst ska banan vara stakad på ett sådant sätt att man inte kan köra fortare än tillåten maxhastighet.

Däck för hård körning

Folkracedäck finns i olika tappningar och märken, det kan vara däck med grova klossar och dubb eller breda “slicks” som i stort sett är släta. Man kör på asfalt, grus och i lera. Däcksidorna på ett folkracedäck är starka och styva, vilket gör att man kan köra på däcket även om det inte finns någon luft i det.

Det finns många bra däck för folkrace som exempelvis Raptor – ett mycket prisvärt däck. Raptordäcket har en förstärkt stomme och ett grovt mönster som är utmärkt vid vått underlag. Yokohama-däcket är ett mycket hårt däck som fungerar utmärkt både på framhjuls- och bakhjulsdrivna bilar. De mest populära folkracedäcken är Senators Åsa-Nisse Folkrace Grus och Gullabos däck för folkrace och rally.

Gullabo Rallydäck

Gullabo Rallydäck är det svenska innovativa företaget som satsat på folkrace och rally. Paraddäcket med samma namn finns i åtta olika mönster för både grus och asfaltstävling. På de flesta rallysajter där förare uttalar sig höjer man Gullabos däck till skyarna. Det har en enastående kvalitet. Den som köper Gullabo kan vara säker på att ha fått ett av de absolut vassaste däcken.

Kan man köpa begagnade folkrace däck?

Man kan köpa begagnade däck eftersom folkracedäck är ganska dyra, vanligtvis från runt 2000 kronor och uppåt. Det kan dock finnas problem med begagnade däck på så sätt att däcken kan vika sig vid körning om däcksidorna har blivit klena. Det mjuka gummit på exempelvis ett par begagnade Gullabo ger kort livslängd. Det är svårt att få tag i begagnat. Håll koll på rea på däck!

Vad passar din bil?