Alla däck har en ålder, och denna åldern ska inte överstiga 10 år. Det spelar ingen roll om däcket aldrig använts, denna riktlinje gäller alltså reservdäck precis lika mycket som alla andra däck.
För att kontrollera hur länge ett däck håller är det bara att kolla på märkningen på däckets sidovägg, där står det alltid när däcket tillverkades. Har det gått mer än 10 år sedan dess, då är det dags att byta.

Ett för gammalt däck är en säkerhetsrisk eftersom att gummiblandningen efter 10 år för hård. Ett för gammalt däck kan också ha förvarats på en plats där det har varit utsatt för solen, vilket kraftigt minskar dess styrka och flexibilitet, vilket i sin tur kan orsaka allvarliga problem vid inbromsning eller kurvtagning.
Eftersom riskerna med dåliga däck är så påtagliga är det viktigt att alltid ha koll på däckens skick. Det bästa sättet att ha koll på däcken är att kontrollera dem varje gång du tankar. Du gör detta genom att titta på däckets mönsterdjup.

Hur långt kan man köra med nya däck?

Har man ett sportbil kan man ofta inte räkna med mer än 2 000 mil innan däcken blir slitna. Mindre och lätta bilar kan utan problem köra hela 7 000 mil utan att däcken blir allt för slitna. En vanlig personbil brukar klara ungefär 4 500 mil innan däcken behöver bytas.

Däcken på lastbilen

Hur länge håller däck på lastbilar? lastbilsdäck behöver bytas betydligt oftare än bildäck. Det är nämligen så att tung lastbil måste ha ett mönsterdjup på minst 5 mm när vinterdäck gäller. Det gör att åldern sällan är den begränsande faktorn, utan snarare den enorma vikten som däcken utsätts för.

Tänk på att skicken på däcken är ännu viktigare att tänka på för dig som kör lastbil eftersom att bromssträckan och vikten på ditt fordon är så pass hög. Dåliga däck är därför ännu farligare på en lastbil än på en personbil.

Hur vet man om däcken är slitna?

Att ha koll på däckens slitaget är viktigt för säkerheten på vägen. Det finns några enkla sätt att avgöra om däcken är i behov av utbyte. Ett vanligt sätt är att mäta mönsterdjupet. Det kan göras med olika verktyg, som en mätsticka, linjal, tumstock, skjutmått, mönsterdjupmätare. Du placerar mätinstrumentet i en av däckets skåror där slitaget är som mest påtagligt och sedan kan du enkelt läsa av resultatet.

Vilka däck håller länge?

Om du söker efter däck med lång livslängd finns det några modeller som sticker ut för sin hållbarhet och prestanda. Dessa däck rekommenderar vi på Däckline.

Continental PremiumContact 6: Detta däck är känt för sin imponerande livslängd och pålitliga prestanda. Med avancerad teknik och slitstarkt material kan du förvänta dig att dessa däck håller länge och ger en trygg körupplevelse.

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6: Goodyear är ett välkänt varumärke inom däckindustrin och Eagle F1 Asymmetric 6 är inget undantag när det gäller hållbarhet. Dessa däck är utformade för att erbjuda både lång livslängd och utmärkt grepp på vägen.

Vad passar din bil?