Runflat däck eller inte? När du står inför beslutet att välja rätt däck för ditt fordon finns det flera faktorer att tänka på. En viktig fundering är om du bör använda runflatdäck eller vanliga däck. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och det är bra att förstå de främsta skillnaderna mellan dem för att kunna göra ett informerat val.

Hur fungerar det?

Runflat däck är speciellt utformade för att möjliggöra fortsatt körning även vid punktering eller förlust av lufttrycket. Dessa däck har förstärkta sidoväggar som kan stödja fordonets vikt även när de är platta. Detta gör det möjligt att köra en kort sträcka med sänkt hastighet, vilket ger dig tid att nå en säker plats eller en däckverkstad utan att omedelbart behöva byta däck.

Runflat-däck har utformats för att bibehålla sin form och möjliggöra körning även efter en punktering. Vilket kan vara en värdefull säkerhetsfunktion i vissa situationer när det inte är möjligt eller säkert att byta däck direkt. Nedan listar vi för- och nackdelar.

Fördelar

  • Dessa däck gör att du kan fortsätta köra en kort sträcka även om däcket punkterar.
  • Det gör att du inte behöver ha ett extra däck som reserv. Det ger dig mer utrymme i bagageutrymmet och minskar vikten på din bil.
  • Runflat däck är gjorda med en starkare sida jämfört med vanliga däck. Det hjälper till att minska vikten på bilen och förbättrar bränsleeffektiviteten.

Nackdelar

  • Vanligtvis kan du köra ungefär 5-20 mil på dessa däck. Efter den sträckan behöver du byta ut däcket.
  • Att köra på ett punkterat runflat-däck under en längre tid eller i höga hastigheter ökar risken för skador på både däcket och fordonet.
  • Runflat däck tenderar att vara dyrare än traditionella däck.

Så ska man välja runflat däck eller inte?

I slutändan är beslutet om att använda vanliga däck eller punkteringsfria däck ett personligt beslut. Det är grundläggande inför alla köp att noga överväga dess för- och nackdelar samt dina körförhållanden preferenser.

Vad passar din bil?