När vintern närmar sig är det dags att se över dina däck för säkerheten och prestandan på vintervägarna. Att välja rätt dimension för dina vinterdäck är första steget. Här är en enkel guide för att hjälpa dig göra det på rätt sätt.

Vad passar din bil?

 

Så väjer du rätt dimension

Kolla biltillverkarens specifikationer:

Inled din däckdimensionssökning genom att titta i din bils instruktionsbok eller tillverkarens webbsida. Där hittar du de rekommenderade däckdimensionerna för din specifika bilmodell.

Att hitta däckmärkningen:

För att förstå däckens dimensioner, läs av märkningen som vanligtvis är på formatet: bredd / höjd / typ / tum (t.ex. 205/55 R16). Välj sedan däck som har samma dimensioner som befintliga däck.

Håll dig inom rekommenderade gränser:

Se till att de vinterdäck du väljer har samma dimensioner som rekommenderas av biltillverkaren. Detta är nödvändigt för att bibehålla bilens balans och stabilitet, särskilt på vintervägar.

Håll koll på hastighets- och belastningsindex:

Hastighets– och belastningsindex, som är angivna på sidan av däcket, visar högsta tillåtna hastighet och maximal belastning. Säkerställ att de matchar eller överstiger biltillverkarens rekommendationer.

Ta hjälp av en däckexpert:

Om du är osäker eller har frågor, tveka inte att rådfråga en professionell däckhandlare eller bilverkstad. De har expertisen för att hjälpa dig att välja rätt dimension.

Kom ihåg fälgarnas mått:

Om du överväger att använda samma fälgar för både sommar- och vinterdäck, se till att de nya vinterdäcken passar fälgens dimensioner.

Hur mycket kan man variera däckdimensioner?

När du funderar på att ändra däckdimensioner eller öka fälgstorleken är det viktigt att se till att detta inte påverkar rullomkretsen avsevärt. Vi rekommenderar att förändringen av däckstorlek inte överstiger 5%. Detta kan man enkelt räkna ut själv om man känner sig osäker, läs gärna mer här.

Kan man använda olika däckdimensioner?

På en personbil bör alla däck vara av samma typ. Det är dock möjligt att ha däck med olika mönsterdjup, storlekar och slitbanemönster, så länge de uppfyller biltillverkarens rekommendationer och gällande lagar. Däck på samma axel bör alltid vara identiska för att säkerställa en trygg körupplevelse.

Läs mer om att ha olika typer av däck här: https://blogg.dackline.se/ska-alla-dacken-pa-en-personbil-vara-av-samma-typ/