Hastighetsindex är en beteckning som anger hur hög hastighet ett däck klarar av. Indexet benämns som en bokstav och tabellen går från J-Y, fast däck för personbil är från Q och uppåt. Vi bifogar en tabell nedan så du enkelt kan se vilken högsta tillåtna hastighet dina däck har. Utöver det ger vi grundläggande information om hastighetsindex på däck för att du ska välja rätt däck vid däckköp och kunna köra säkert. 

Däckets hastighetsindex bestämmer alltså hur hög hastighet däcket klarar att du kör i. Fordon som är tillverkade från 1998 och senare har sitt maximala hastighetsindex angivet i registreringsbeviset.

Du måste alltid välja däck med det hastighetsindex som bilen är konstruerad för, eller högre. Det ger nämligen bättre respons vid styrningen och det är olagligt att köra med lägre.

Med andra ord är hastighetsindex något du behöver hålla koll på när du ska köpa nya däck. Förutom att däcken måste kunna passa bilen och fälgarna behöver däcken klara av den hastighet som bilen är konstruerad för. 

OBS! Dina däck måste alltid ha samma hastighetsindex. Olika hastighetsindex kan resultera i sämre styrning, dålig väghållning och oberäkneliga kast. 

Hastighetsindex tabell

På sidan av ett däck hittar du flera siffror och en eller två bokstäver. Dessa anger mått på däcket, typ av däck, belastningsindex och hastighetsindex. Du hittar även dessa i namnet på alla våra däck på hemsidan för att enkelt kunna navigera i storlek och index.

Det kan exempelvis stå 245/35R19 93Y. Det är den sista bokstaven som anger hastighetsindex. Siffran som bokstaven står tillsammans med är belastningsindex, vilket du kan läsa om här. Du kan smidigt hitta vilken hastighet som gäller för ditt däck genom vår tabell nedan. 

Hastighetsindex Maximal km/h
J 100 km/h
L 120 km/h
M 130 km/h
N 140 km/h
P 150 km/h
Q 160 km/h
R 170 km/h
S 180 km/h
T 190 km/h
U 200 km/h
H 210 km/h
V 240 km/h
W 270 km/h
Y 300 km/h

Hastighetsindex för sommardäck och vinterdäck

Sommardäck och vinterdäck har samma typer av benämningar på däckets sida. Hastighetsindex för sommardäck är generellt högre än för vinterdäck. Förutom den logiska förklaringen som att väglaget är tuffare under vintern beror det på två andra faktorer.

Dessa två är att ett vinterdäck har grövre däckmönster och en mjukare gummiblandning. Vid högre hastigheter leder dessa faktorer till en mer ostadig körning. Vinterdäck till personbilar ska – enligt Transportstyrelsen – vara dimensionerade för en högsta hastighet på minst 160 km/h. För sommardäck till personbilar gäller minst 180 km/h. Därför är däck till personbilar sällan märkta med J-P i hastighetsindex.

Vad passar din bil?