Vilka däckdimensioner passar?

Det finns många olika däckmärken och dimensioner att välja på idag, allt från budget till premium. Men det viktigaste är trots allt att välja rätt hjuldimensioner till din bil. Däckdimensionen måste passa med de fälgar som ska monteras på. 

Hur väljer man rätt hjuldimensioner?

Det enklaste sättet att ta reda på din nuvarande hjuldimension är faktiskt att gå ut och titta på de däck som sitter på bilen. Om det står tex 255/40/19 så måste du alltså även ha 19” fälgar. Dock är det inte den enda storleken som passar. Du kan alltid gå upp och ner i storlek, men då måste du även köpa en ny fälg som passar till däcket.

hjuldimensioner

Ska man ha samma hjuldimensioner på vintern?

På vinterhjul brukar man oftast gå ner en eller två storlekar jämfört med sommarhjulen. Detta är för att du ska få bättre grepp och köregenskaper på vintern. Mindre däck har en förmåga att skära genom snön, speciellt om däcken är smala. Med smalare däck pressas bilens vikt mot en mindre punkt och ger bättre fäste mot vägytan.

Vad får jag ha för däckdimension? – Regnummer sök eller registreringsbevis

Om du ändå är osäker på vad som passar din bil kan du använda Däcklines regnummersök. Då skriver du bara in ditt registreringsnummer, så kommer det automatiskt upp däck och fälgar som passar just din bil. Du kan även kolla i registreringsbeviset till ditt fordon, där står all information du behöver veta.

regsök

Hur räknar man ut rullomkretsen?

Du tar hjulets diameter och multiplicerar med pi (3,14). Exempelvis:

Däcket har storlek: 215/45 och 17″, Däckhöjden är 625 mm.

Multiplicera höjden med pi. Rullomkretsen blir då 1 962,5 mm

Om 1 962,5 mm är den rullomkrets som du har i original måste de nya däcken därmed ha en rullomkrets mellan 1 864,3 mm och 2 060,6 mm. Detta är en avvikelse på maximalt 5% åt vardera hållet räknat från originalvärdet.

Läs även: Vad är fälgskyddskant på däck?

Vad passar din bil?