Däck räknas inte som farligt avfall enligt svensk och europeisk lagstiftning. Det är faktiskt en riktigt avancerad och teknologisk produkt tillverkad enligt strikta regler och höga standarder för att säkerställa hälsa, miljö och hållbarhet. Det är just dessa egenskaper som gör att materialet kan återanvändas i olika nya användningsområden under många år, även efter att det har tjänat sitt syfte på bilen.

Dina gamla slitna däck kan få nytt liv som konstgräsmattor på fotbollsplaner eller till och med som gungor för barnen! Genom att gummit från däcken kan återanvändas och återvinnas är det viktigt att du lämnar in dina gamla däck för rätt hantering och återanvändning.

Läs också: Vad kan man göra med gamla däck?

Hur många däck samlas in om dagen?

Varje år samlas omkring 65 000 ton däck in i Sverige, vilket betyder ungefär 25 000 däck varje dag! Häpnadsväckande, eller hur? Här är det coola: Hälften av dessa däck får nytt liv genom att brännas upp för att skapa energi. De bränns upp i speciella anläggningar där rökgasrening säkerställer att farliga gaser tas om hand.

Den andra halvan av däcken återanvänds på olika vis. De i bra skick åker till platser som Nigeria för att användas igen. Andra förvandlas till saker som skydd vid go-cartbanor, gungor eller till och med som en del av vägar. Vissa däck blir till pulver som sedan används i saker som asfalt och konstgräsmattor, eller till och med som grund för vägskyltar. Ingen av dessa däck hamnar på soptippen, de får alltid ett nytt syfte.

När det gäller gamla däck, vad ska man göra som vanlig person?

Tänk så här: Dina gamla däck behöver inte slängas på tippen eftersom de kan återanvändas på så många olika sätt!

Själva grejen är att däck omfattas av producentansvar. Det betyder att återvinningsavgiften redan betalas när du köper dem. Du kan faktiskt lämna tillbaka dina gamla däck från bilen eller motorcykeln till en återförsäljare helt gratis. Och du har rätt att lämna tillbaka dem även om du inte köper nya däck.

Det som spelar roll är att däcken ska vara avmonterade från fälgarna. Annars kan däckfirman ta ut en liten avgift för att göra det åt dig. Och du kan faktiskt lämna in däck med fälg eller utan fälg på återvinningscentralerna.

Mer information om vad som gäller för gamla däck finns att läsa på Svensk däckåtervinning.

Vad passar din bil?