Det enkla svaret är ja! MEN rekommendationen är att inte göra det.

När elbilar rullar allt tätare på våra vägar, uppstår frågan: Behöver man verkligen en laddbox för att ladda sin elbil hemma? Låt oss dyka ned i detta ämne och utforska alternativen.

För den traditionelle bilägaren kan tanken på att införskaffa en laddbox hemma verka som ett stort steg. Men lugn, det finns alternativ. Visste du att det faktiskt går att ladda din elbil med det goda gamla hederliga vägguttaget?

Ja, du läste rätt. De flesta elbilar kommer med en laddkabel som kan anslutas direkt till ett standarduttag. Denna metod, känd som “Level 1-laddning”, är den enklaste formen av elbilsladdning. Det är som att plugga in din smartphone – bara lite större.

 

Jag kör en Tesla Model y och föredrar att ladda hos någon av teslas super charger anläggningar, väl hemma när det knasar med procenten i tanken så ser jag till att ladda hemma med vår laddbox.

 

Laddningstiden blir längre utan en laddbox

Men, och det är ett stort men, denna laddningsmetod har sina begränsningar. För det första är laddningstiden längre jämfört med en dedikerad laddbox. Vi pratar om att ladda över natten för en full tank, beroende på bilens batteristorlek.

Säkerheten är en annan viktig faktor. Medan våra vanliga vägguttag klarar av en Level 1-laddning, är det alltid bäst att få en elektriker att kolla upp ditt hemmasystem. Sist men inte minst, om du planerar att ladda ofta och snabbt, är en laddbox en värdefull investering.

 

Elektrikernas rekommendationer

Att förlänga en vanlig inomhuskabel ut genom ett fönster för att ansluta elektronik utomhus är inte en säker metod. En sådan kabel kan lätt bli klämd och skadad, vilket i sig utgör en allvarlig risk för elektriska olyckor. Dessutom är vanliga inomhuselprodukter inte konstruerade för att tåla de tuffare förhållandena utomhus, vilket gör att användning av standard grenuttag utomhus är olämpligt och osäkert. För säker användning av elektriska produkter utomhus bör de vara specifikt designade för detta ändamål och kopplade till jordade uttag som skyddas av jordfelsbrytare.

Källa: https://viivilla.se/bygg/sakerhet/kan-man-ladda-elbilen-utan-laddbox/

 

Bör man ladda elbilen i ett vanligt vägguttag?

När det gäller laddning av elbilar med vanliga vägguttag, rekommenderas starkt att man undviker detta. Dessa uttag är inte designade för att hantera den höga och kontinuerliga strömförbrukningen som en elbil kräver. I stället är en professionellt installerad laddbox, korrekt dimensionerad för ändamålet, ett mycket säkrare alternativ. Sådana laddboxar är utrustade med nödvändiga säkerhetsfunktioner och lämpliga uttagsdon för att hantera elbilens laddningsbehov på ett säkert och effektivt sätt.

Källa: https://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/publikationer/broschyrer/ladda-elbilen-ger-du-rad-om-elbilsladdning-2018.pdf (PDF LÄNK)

På bilden ovan ses våra tesla fälgar.