Genom att återvinna dina gamla däck minskar du din miljöpåverkan och tar aktivt hand om miljön. Det återvunna däcket gör att materialet kan återanvändas inom olika industrier och produktioner, vilket ger det en ny chans till användning istället för att sluta som avfall. Tillexempel kan det användas som gummibeläggningar på ytor som lekplatser, löparbanor, idrottsanläggningar eller lekutrustning som gungor, klätterställningar, och hinderbanor.

Återanvändning och återvinning av gamla däck är nödvändigt för att minska avfall och främja hållbarhet. Det finns även många kreativa sätt att ge gamla däck nytt liv i ditt hem, som trädgårdsprojekt eller möbler.

Förutom dessa möjligheter kan man lämna in däcken till däckverkstäder helt kostnadsfritt, vilket bidrar till en ansvarsfull hantering av dessa material.

Köp nya däck här.

Vad kan man göra med gamla däck
gammalt däck som används som gunga

Vad kan man göra för att återanvända gamla däck i trädgården?

Det finns flera sätt att återanvända gamla däck på. Här är några idéer:

Trädgårdsprojekt: Gamla däck kan användas för att skapa trädgårdsprojekt som blomsterbäddar, planteringskärl eller trädgårdskantstenar.

Gungor: Ett annat alternativ är att göra gungor av gamla däck. Genom att hänga upp däcket i en stark rep eller kedja kan du skapa en rolig och funktionell gunga för barnen.

Möbler: Du kan återanvända däck för att skapa utemöbler som stolar, soffor eller bord. Genom att kombinera flera däck och lägga till en trä- eller glasplatta kan du skapa unika och robusta möbler.

Måste vi ta emot gamla däck?

Visste du att det är ett krav att företag som säljer däck ska ta emot uttjänta däck? Detta gäller även om de inte erbjuder nya däck till försäljning. Om du har bara några få däck kan du enkelt lämna dem till oss. Men om du har en större mängd däck kan vi hänvisa dig till Svensk Däckåtervinning eller Ragn-Sells Däckåtervinning på telefonnummer 010-723 60 00, där du kan få hjälp.

Varför måste däckverkstäder ta emot gamla däck?

För att minska avfall och ta ansvar för återvinning har Naturvårdsverket infört ett producentansvar för importörer och tillverkare av däck i Sverige. Vi och våra branschkollegor måste samla in och återvinna samma antal däck som vi säljer.

Läs mer: Slitna däck | Allt du behöver känna till

Vad passar din bil?