Är mina däck slitna? Kan jag få böter för slitna däck? Vad är riskerna och hur vet jag om de är slitna? Frågorna kan vara många och därför kommer vi gå igenom allt du behöver veta kring slitna däck och lite till. Det absolut viktigaste du behöver veta är att du inte ska köra med slitna däck. Det är en säkerhetsrisk för dig och dina medtrafikanter, utöver att det är olagligt. 

Hur länge håller däck?

Det är naturligt att däcket slits när det används. Vanligtvis håller däcket med godkänt mönsterdjup i 5-10 år. Det kan även hålla kortare eller längre än så beroende på hur mycket bil du kör. Men det finns också andra anledningar som gör att däcket slits mycket snabbare än så, vilka du kan påverka. 

För att undvika att däcket slits fortare än normalt bör du:

  • Se till att köra med rätt lufttryck sett till bilens vikt och last.
  • Ha rätt hjulstyrningsvinklar.
  • Inte låta stötdämparen bli eller vara defekt eller sliten.
  • Undvika skarp bromsning och acceleration samt hastiga svängar.
  • Rotera däcken minskar slitage eftersom slitage sker ojämnt beroende av hur bilen är driven (framhjuls-/bakhjuls-/fyrhjulsdriven).

Andra orsaker som kan påverka är hjulinställningen eller billiga däck. 

Godkänt mönsterdjup och böter för slitna däck

Du får köra med däcken så länge du har godkänt mönsterdjup. Mönsterdjup på däck mäts där däcket är som mest slitet. Vissa däck har en indikator på minimalt mönsterdjup, men du bör även mäta på fler ställen om du ser att däcket är slitet. 

Du mäter genom att använda en särskild mätsticka, men även tumstock eller linjal fungerar om de är detaljerade. Godkänt mönsterdjup för sommardäck är 1.6 mm och 3 mm för vinterdäck. Rekommendationen är dock att du byter däck när sommardäcket är nere på 3 mm och vinterdäcket på 5 mm. Detta för din säkerhets skull vi körning. 

Du kan få böter för slitna däck om polisen stoppar dig. Vid en trafikkontroll kan du nämligen betala strax över 1000 kronor för slitna däck. Därför bör du köpa nya däck så fort du märker att de är slitna!

Vad är sant angående slitna däck med dåligt mönsterdjup?

  1. Slitna däck ökar risken för vattenplaning.

Det beror på att mönsterdjup på däck bland annat verkar för att avleda vatten från däcken och utan avledning kan vattenplaning vara ett faktum.

  1. Slitna däck fram eller bak? – Fram!

Oavsett om din bil är framhjuls-, bakhjuls- eller fyrhjulsdriven bör du ha de minst slitna däcken i bak. Det minskar risken för överstyrning och sladd. 

  1. Slitna däck ökar bromssträckan.

Du får sämre väggrepp och har ökad bromssträcka både vid långsam och plötslig inbromsning. 

  1. Slitna däck ökar bränsleförbrukningen.

Du har sämre väggrepp och sämre rullmotstånd vilket gör att bränsleförbrukningen ökar. Förutom att det blir kostsamt för dig ökar koldioxidutsläppen vid din körning också. 

  1. Olycksrisken ökar markant (källa).

Varje gång vi genomför ett däckbyte kontrollerar vi om däcken är slitna och ifall det kan finnas någon orsak eller annat fel till detta. Vi justerar och balanserar hjulen om de fortfarande är körbara. Om de är för slitna kommer vi rekommendera dig att byta till helt nya däck.

Vad passar din bil?