När regummerade däck först lanserades var kvaliteten minst sagt ojämn. Detta har dock förändrats med åren, och idag är regummering en pålitlig teknik som hjälper dig att både spara pengar och göra något positivt för miljön!

Vad innebär regummerade däck?

När däck är regummerade innebär det att en gammal gummistomme har försetts med en ny slitbana. Det handlar helt enkelt om en slags återvinning där material från uttjänta däck tas tillvara på för att skapa nya – vilket är mycket positivt ur miljösynpunkt. En annan fördel är att de kostar betydligt mindre jämfört med helt nya däck. Om du kör mindre sträckor varje år kan du sänka dina driftkostnader genom att satsa på återanvända däck, men om du däremot är en storpendlare måste du tänka på att stommen i däcken använts förut. Det innebär att du lättare kan få punktering vid frekventa långkörningar. En bra tumregel är att matcha kostnaden för dina däck med hur mycket du faktiskt kör ditt fordon. Personbilar, motorcyklar, lantbruksfordon, entreprenadfordon och lastbilar är alla tillåtna att utrustas med denna typ av däck. Det är även tillåtet med regummerade släpvagnsdäck.

Hur går restaureringen till?

I regel sker regummeringen i fyra steg:

    • Den skadade slitbanan skärs bort från stommen.

    • Ytan rengörs och slipas för att bli jämn.

    • Gummiextruder används för att fylla skadade fläckar.

    • En ny, stark slitbana skapas och vulkaniseras på den gamla stommen.

Hur pålitliga är regummerade däck?

När tekniken först lanserades blev resultatet ofta tvivelaktigt, men nuförtiden håller regummerade däck en extremt hög kvalitet. Faktum är att däcken i många fall kan jämföras med nya exemplar! Det är dock viktigt att se upp med regummering på vinterdäck eftersom du då behöver så bra grepp som möjligt. Vinterfrossa i kombination med snäva svängar och blankis skapar stora påfrestningar på gummistommen, och när gummistommen är återanvänd så kan styrkan vara sämre. Med dagens hållbarhetstänk så har många olika oberoende testinstitut testat regummerade däck, ett exempel är den Amerikanska hemsidan “Tyrereviews” som testade om regummerade däck verkligen är bra. De hade en positiv inställning till det. (källa)

Vilka skillnader syns på däcken?

Om du köper dina däck från en pålitlig tillverkare kan du räkna med att märkningen “retread” eller “regummerad” finns på däcken. Alla restaurerade däck genomgår flera tester med tydlig dokumentation, och kommer dessutom med garanti. En oärlig säljare eller tillverkare kan försöka dölja regummeringen för att sälja däcken dyrare, och då finns det sannolikt inte någon märkning på sidoväggen. Om du ser små gummipartiklar, sprickningar i text eller bokstäver, överlappande blandningar eller lager med sot på däckets insida kan du räkna med att däcken har behandlats med regummering.

För vilka fordon är de tillåtna?

Regummerade däck är tillåtna för användning på olika typer av fordon. Det inkluderar lastbilar, motorcyklar och personbilar. Regummering är en process där en ny slitbana appliceras på ett befintligt däck, vilket ger det förnyad livslängd och prestanda.

För lastbilar är regummerade däck en populär och kostnadseffektiv lösning. De ger fortfarande bra grepp och slitstyrka, vilket är avgörande för lastbilars tunga laster och långa körsträckor

Vad passar din bil?