Alla som har eller håller på att ta körkort vet att det finns många trafikregler att hålla reda på. Har du någon gång funderat på hur bred en bil är och hur brett du får lasta en bil? Här får du svaret!

Hur bred är en normal bil?

Man brukar säga att de flesta bilar är 1,8 meter breda. Moderna bilar har dock en tendens att vara något bredare så räkna därför gärna med att en bil är två meter bred när backspeglarna är utfällda.

Hur spelar bilens bredd roll vid lastning?

I bilens registreringsbevis kan du läsa om bilens högst tillåtna last men det är inte bara vikten som räknas. När du ska lasta din bil måste du också placera lasten rätt för att inte öka trafikrisken. Lasten får inte påverka eller skada bilen, dess passagerare eller medtrafikanterna. Till exempel får inte lasten släpa efter din bil och förankringsbanden får inte hänga lösa. Lasten får inte heller orsaka dammbildning eller onödigt buller och inte heller skymma bilens belysning eller registreringsskylt.

Nu kommer vi till bilens bredd. Du får aldrig lasta bilen så att den blir bredare än 260 centimeter och lasten får inte skjuta ut mer än 20 centimeter på varje sida. Detta gäller vanliga bilar på allmänna vägar. För till exempel jordbruksredskap tillämpas andra regler och det finns också andra regler om du kör bilen på en enskild väg eller i terräng. Du får också köra med en bredare last om lasten är odelbar men du måste följa Transportstyrelsens föreskrifter och märka lasten rätt. Du kan ansöka om att få köra med en bredare last hos Trafikverket.

Är du nyfiken på vilka regler det finns för bilens längd? Ja, ett fordon får inte vara längre än 24 meter. Det finns undantag då fordonet får vara 25,25 meter. Om lasten skjuter ut mer än en meter, fram eller bak, måste du märka upp den. Den kan räcka med att du markera lasten med en plastpåse.

Hur mycket plats behövs för att parkera bilen?

För att ha tillräckligt med utrymme för att parkera två bilar på en uppfart, rekommenderas en bredd på minst 7 meter. Detta ger tillräckligt med utrymme för att parkera båda bilarna bekvämt bredvid varandra. När det gäller längden är det vanligt att använda en standardlängd på 6 meter för en bil, men detta kan variera beroende på bilmodell och personliga preferenser. Att ha tillräckligt med utrymme både i bredd och längd gör det enklare att manövrera och parkera bilarna på uppfarten. Om det istället gäller en bil räcker det med en bredd på cirka 5 meter.

Vad passar din bil?