På vägarna ute i Sverige ökar antalet fordon för varje år som går. I denna artikel har vi valt att fokusera på antalet personbilar så du ska få en bra överblick på användandet av bilar och intressant information kring det. Hur många bilar finns det i Sverige?

Hur många bilar finns det i Sverige – Nästan fem miljoner bilar

I Sverige har vi en befolkning på omkring tio miljoner människor. År 2020 mättes det upp att det finns omkring 5 miljoner personbilar i Sverige enligt data från Riddermark Bil och Bilsweden. Det betyder nödvändigtvis inte att varannan människa är ägare av en bil. Däremot finns det uppgifter som säger att omkring 80% av Sveriges vuxna befolkning, alltså de som är myndiga har ett körkort som gör dem behöriga att köra personbil. År 2020 var lite av ett bakslag för bilmarknaden men under 2021 kunde man se en ökning av nyregistrerade personbilar igen. Av alla personbilar så ägs 35% av kvinnor och resterande av män. Det vanligaste bilmärket är Volvo då det i skrivande stund finns 1 389 710 bilar av märket Volvo. Volkswagen ligger strax under miljonen följt av Toyota och Ford bland de vanligaste bilmärkena. Gotland är det län i Sverige som är biltätast medan Stockholms län har minst andel personbilar.

Olika drivmedel

Numera tillverkas bilar med ett flertal olika typer av drivmedel. Det vanligaste drivmedlet på personbilar är bensin och på andra plats ligger diesel. Kort sagt kan vi summera att 89% av personbilarna drivs av bensin eller diesel. Trots att det har blivit allt mer efterfrågat med miljövänligare lösningar på drivmedel på bilar finns det ungefär 150 000 elbilar och 160 000 hybridbilar. En hybridbil är en bil som både kan laddas på el men också bensin när det behövs. För tio år sedan var 94% av bilarna drivna på bensin eller diesel så vi kan konstatera att utvecklingen mot mer miljövänliga alternativ går framåt, om än långsamt.

Hur många svenskar har en bil?

En stor majoritet av svenskarna, cirka 85 procent, har åtminstone en bil i sitt hushåll. Av dessa har ungefär 37 procent två bilar och omkring sju procent äger tre eller ännu fler bilar. Det är framför allt de som bor i småhus som äger flera bilar, där hela 57 procent har åtminstone två stycken. Å andra sidan är det vanligare att de som bor i lägenheter endast äger en bil.

Vad passar din bil?