Som privatperson är det viktigt att hålla koll på vad som gäller när det kommer till bilhandel. Man får nämligen inte sälja hur många bilar som helst för egen vinning då det kan räknas som näringsverksamhet. Det är ganska logiskt när man tänker efter. Om du köper gamla bilar, rustar upp dem och säljer dem för egen vinning övergår det någon gång till en vinstdrivande verksamhet. Men var går gränsen egentligen? Hur många bilar får man sälja per år? Regler.

Hur många bilar får man sälja?

Den generella regeln är att man som privatperson får sälja en bil per kalendermånad. Skatteverket kan dock börja fundera om du fortsätter att köpa och sälja bilar varje månad under en längre tid utan att starta en verksamhet. Om du överstiger att sälja fler än 12 bilar mer år kan du klassas som näringsidkare och Skatteverket kommer kräva att du betalar skatt och avgifter på dina vinster. Om du inte har målsättningen att starta en firma för din verksamhet är det därför enklast att undvika att överstiga denna gräns. Självklart går det bra att starta en firma även innan detta men många vill gärna behålla så stor del av sina vinster som möjligt genom att slippa betala skatter och avgifter på sina vinster.

Bilförsäljning som hobby

Det som är viktigt att tänka på om du vill ge dig in i hobbyn att rusta upp bilar och sälja dem är att det inte är en lätt bransch. Du måste veta vad du sysslar med och ha bra kunskap kring bilar. Annars kan det lätt gå snett och du kan få stora förluster. Notera att du inte får undanhålla några befintliga fel på bilarna du säljer. Trots att köparen alltid har undersökningsplikt måste säljaren vara uppriktig med bilens skick, till exempel får du inte undanhålla information som att däcken har skador på insidan där man inte ser lika lätt, eller att fälgen är sprucken och du försöker dölja det från köparen. Då kan du bli dömd för brott. Håll dig till max 12 bilar per år och sköt försäljningen snyggt och schysst så kommer det gå galant.

Hur många ägarbyten får man göra?

Det finns ingen begränsning för antalet bilar du får äga per år enligt Skatteverket. Om du som privatperson gör en ekonomisk vinst vid en bilaffär måste du rapportera detta i din deklaration. Om du köper och säljer bilar på ett sätt som indikerar att du har en pågående affärsverksamhet för att tjäna pengar, måste du registrera dig som näringsidkare.

Vad passar din bil?