Så vad väger en bil egentligen? Den genomsnittliga vikten för en bil har genom åren ökat. Tjänstevikten vilket innebär vikten på bilen inklusive förare med fulltank ökade med 40kg från 1548kg år 2008 till 1588kg år 2014 i genomsnitt. Därefter fram tills nu har inga större förändringar skett när det gäller tjänstevikt av bil. Däremot har medelvikten för bilar ökat drastiskt i genomsnitt från år 2014 fram till idag. Under detta tidspann har medelvikten i genomsnitt för bilar ökat med hela 156kg.

Medelvikten för bilar räknas genom bilens vikt, vikten på föraren samt vikten för lasten. Så den stora skillnaden för den genomsnittliga medelvikten ökning de senaste sex åren hos bilar har till största mån med lasten att göra. Hur mycket väger en bil undrar? För att ta reda på de bör du läsa vidare,

Finns det gränser för hur mycket en bil får väga?

Dessa gränser kan variera beroende på vilket land du befinner dig i. Hur mycket väger en bil? Tar vi exempelvis Sverige så är totalvikten 3500kg om du innehar B-körkort. I totalvikten kan även släp inkluderas där totalvikten inte får överskrida 750kg. Dock så får du ha ett släp som är tyngre än 750kg men detta förutsatt att totalvikten inte överskrider 3500kg för bilen + släpet.

Idag enligt färsk studie så väger en genomsnittlig bil 1700kg vilket är lite högre än för några år sedan, men anledningen är då elbilarna som ökar i antal väger i regel mer än fossildrivna. Källa: https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/klimatomstallningen/omraden/klimatet-och-transporterna/smart-och-hallbar-mobilitet/

Du kan läsa mer om vikter på Transportstyrelsen.

Det många inte tänker på att många tyngre bilar behöver även att ha förstärkta däck, för att annars kan däcken både slitas och vara rent ut sagt livsfarliga.

Världens tyngsta lastbil/limousin

Att eftersträva tyngdhet i fordon i den extremaste maner kan rekordhållaren för bygget av Midnight Rider brösta upp. Denna blandning av lastbil och limousin innehar nämligen rekordet för väldens tyngsta limousin i Guiness rekordbok. Detta monster är nästan lika lång som en blåval med sina 21,3 meter och har en vikt på 22,6 ton under bältet. Denna limousin har sitt säte i USA Kalifornien och går att hyra för 6800 kronor per timme. Vilket i sig inte är så dyrt med tanke på utrymmet som finns i limousinen. Säg att ni är 20 personer och delar jämt då är timkostnaden 340 kronor per timme.

Läs mer: när kom den första bilen?

Vad passar din bil?