För att på bästa möjliga sätt beskriva bilens historia så bör det göras genom olika segment inom historien. När den första bilen konstruerades finns det uppgifter om men vad som kom därefter sett till specifika bilar i ordning som exempelvis andra bilen, tredje bilen genom historien är desto svårare att hitta. När kom den första bilen?

Den som revolutionerade vad som idag anses vara en bil var den tyske Karl Benz som konstruerade den första bilen i form av en motordriven trehjulig vagn. Året för detta var 1885 och den första personen att färdas med den första bilen var Karl Benz hustru vid namn Bertha. Detta var första gången ett motordrivet fordon kunde ta sig en längre sträcka på en och samma gång och visade vägen för framtiden av tillverkning av bilar. Dessa bilar kom att utvecklas men i mindre kapacitet tills Henry Ford kom in i bilden.

Massfabrikation av bilar

Det amerikanska som idag heter Ford är uppkallat efter Henry Ford. Amerikanen Henry Ford var den första på världskartan som tillverkade bilar i löpande band med bilmodellen T-Forden år 1913. Drygt tio år tidigare hade Henry Ford byggt sin första bil som sedermera ledde till massproduktionen. Denna utveckling satte även prägel på att bilar inte bara kunde köpas av människor med täta plånböcker utan även vanligt folk.

Bil-samhället uppdagades

Det som ledde till att samhällen började standardisera bilar var att antalet bilar på vägarna började öka drastiskt under 1950-talet. Detta berodde på den innovativa utvecklingen som uppdagades efter att världen fått erfara krig i flertalet år. Det var vid denna tidpunkt som vägar och trafik vart mer anpassad för den större skaran bilar som äntrade vägarna. Detta var även tidpunkten som mycket av vägbyggen med flera startade i Sverige. Exempel på detta kunde vara bredare vägar samt byggandet av parkeringshus. Från denna tidpunkt och framåt har bilanvändningen och bilbranschen bara ökat.

Vilket var det första bilmärket som introducerades?

Det finns en spännande historia kring det första bilmärket, och den tyska ingenjören Carl Benz var nästan en steg före sina konkurrenter Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach. Den 29 januari 1886 fick Carl Benz ett patent för sin banbrytande uppfinning, känd som Benz Patent-Motorwagen. Denna pionjärbil hade en unik design med tre hjul, vilket skilde sig från den senare standarden med fyra hjul. Carl Benz markerade således början på den motoriserade bilens era med sin innovativa skapelse.

Läs mer: När uppfanns bilen?

Vad passar din bil?