Äger du en bil som har ett par år på nacken och funderar på detta med när en bil egentligen blir skattebefriad? Har bilen du äger 30 år eller mer på nacken, då behöver du enligt svensk lag inte betala skatt för denna utan den är skattefri. Det finns också ett par bilar som är allt mer miljöanpassade som kan bli beviljade skattebefrielse under de fem första åren på gatorna, men det finns ett stort krav som ska uppfyllas för att detta ska bli möjligt. När blir en bil skattebefriad?

Veteranbilar är skattefria

Att äga ett fordon som är mer än 30 år gammal innebär att denna är skattebefriad. Vad innebär detta då mer bestämt? Att vara skattebefriad innebär att du som ägare utav denna bil inte längre behöver betala in fordonsskatt som berör bilen. Visst låter det fantastiskt, för att äga en bil är inte något som gör plånboken särskilt glad. Men det finns ett krav som ska uppfyllas även för en bil som är 30 år eller äldre för att det ska bli skattebefriad. Detta får inte vara en bil som används i yrkesmässig trafik, och gör den det är det fortsatt skatt som ska betalas in. Men hur fungerar det då för miljöbilar som tidigare varit skattebefriade under fem års tid? 

Däremot en bil som är över 50 år gammal kan bli både skattebefriad samt besiktningsbefriad om den uppfyller vissa krav, intresserad? Läs mer om besiktningsfrihet här.

Yngre fordon kan också de bli skattefria

Det har tidigare fastslagits att bilar som uppfyller ett flertal krav för att klassas som miljövänliga kan bli befriade från att betala skatt under den första fem åren som bilen färdas på gatorna. Kanske har du hört talas om detta tidigare och funderar på att köpa dig en miljöbil och funderar på om du kan bli skattebefriad? Det finns då möjlighet för dig att bli det, men då finns det ett stående krav som ska uppfyllas för att bilen ska bli skattebefriad. Släpper bilen ut mer än 95 gram koldioxid per avlagd kilometer när det sker en blandad körning, då ska det betalas fordonsskatt. Det har därmed blivit allt svårare att bli skattebefriad under fem år som ägare av en miljöbil.

Vad anses vara en äldre bil?

Begreppet “gammal bil” eller “äldre bil” används oftast för att beskriva veteranfordon eller motorfordon med en viss ålder. Idag betraktas vanligtvis bilar som är äldre än 30 år som äldre fordon. Men det är viktigt att notera att definitionen har förändrats över tiden.

Historiskt sett brukade gränsen vara 20 år för att klassificera ett fordon som gammalt eller äldre. Men med tiden har denna definition förskjutits och Trafikverket, till exempel, definierar veteranfordon som bilar som är 30 år eller äldre.

Transportstyrelsen kan du läsa mer om skattepliktiga fordon.

Vad passar din bil?