När ska man balansera däck? Balansera sina däck bör man som en generell tumregel göra när man kört sitt fordon mellan 5000 – 10 000 km. Det skulle även kunna motsvara att göra detta ungefär vartannat år. Men det är förstås beroende på hur många kilometer ett fordon används per år.

Dessutom kan det vara en god idé att balansera däcken när man köper nya fälgar, däck eller hjul.

Genomför man någon form av reparation av däcken kan en balansering vara på plats. Att balansera däck är någonting annat än att rikta hjulinställningen så dessa begrepp bör inte blandas ihop.

Hur vet man om däcken behöver balanseras?

Om du upplever vibrationer när du kör, om bilen drar åt en sida, om däcken slits ojämnt eller om det känns som att däcken studsar framåt.

Hur mycket kostar det att balansera däck?

Som med de flesta serviceåtgärder till fordon kan priser skilja rejält beroende på vart man bor i landet. Vanligen kostar det 250 kr per däck, men större fälgar kostar mer. Fälgar över 18 tum kan ha ett betydligt högre pris för balansering. Det lönar sig att jämföra priser hos olika serviceställen.

Hur viktigt är det att balansera däck?

För den som vill optimera sina däck är en balansering av vikten i dem viktigt. Det kan göra en stor skillnad både i körupplevelse och i hur slitna däcken blir. Denna skillnad är som störst vid högre farter. Med obalanserade däck riskerar man att fordonet skakar mer än nödvändigt. Obalanserade däck slits mer än nödvändigt vilket i sig kan medföra kostnader.

Skakningar i bilen kan fresta på andra delar som även de måste byttas ut med tiden. Därför är det viktigt att balansera däck!

Kan man köra med obalanserade däck?

Man bör alltid ha balanserade däck. Är man osäker kan man fråga sin serviceman nästa gång bilen är på service. De första symptomen på att en balansering kan krävas är att ratten skakar eller vibrerar då man kör. Därför är det viktigt att åtgärda problemen så snart man har möjlighet.

 

Vad passar din bil?