Då och då är våra fälgar i stort behov av en grundlig rengöring. Våra fälgar gör mycket för vår bils utseende och är också den del på bilen som får utstå mycket. När det blivit dags för dig att tvätta dina fälgar är det en god idé att avlägsna dessa från däcket. Detta är en något svår process då de är omslutna av däcket.

Du uppmuntras att vända dig till en bilverkstad som har rätt verktyg för att avlägsna fälgen från däcket. Om du vill göra detta på egen hand kan du med verktyg skapa ett luftrum mellan fälg och däck för att försiktigt kränga ut fälgen men detta kan skada däcket. Det är möjligt att tvätta fälgarna när de fortfarande sitter samman med däcket. Men hur rengör man fälgar? Det reder vi ut här.

Redskap vid rengöring

Våra fälgar får utstå en hel del. Fälgar kommer i kontakt med vägsalt, tjära och bromsdamm. Avlägsnas inte detta kan dina fälgar ta stor skada. Så hur rengör man fälgar? Du som ska ge dig i kast med rengöra dina fälgar behöver några få verktyg för att detta ska bli så bra som möjligt. En borste som är mjuk, varmvatten i en hink, fälgrengöring, ett medel till för avfettning, fälgvax samt en vattenslang eller högtryckstvätt. När dessa verktyg och medel är införskaffade är det dags för dig att avlägsna fälgarna från däcken och komma igång med din rengöring.

Tänk på att inte tvätta dina fälgar på gatan, då de olika produkterna man använder kan vara skadliga för miljön. Ta alltid din bil till en biltvätt där vattnet renas efter användning.

Så rengör du fälgarna

Hur rengör man fälgar från Imaz Wheels? Applicera ett lager av såpa på fälgen för att sedan låta detta verka under ett par minuter. Avlägsna sedan såpan med hjälp av vattenslangen. Det är nu dags att applicera en lager med fälgrengöring för att sedan låta detta verka mellan tre och fem minuter. Viktigt att använda Icke-frätande fälgrengöring! Du kan använda dig av en mjuk borste efter att du lagt på fälgrengöring för att komma åt i hörn och vrån. Spola sedan noggrant av fälgrengörningen efter några minuter och innan medlet torkat in. Önskar du applicera vax på dina fälgar ska du se till att fälgen är helt torr. När fälgen torkat sprayar du ett lager vax över fälgen eller polerar in denna försiktigt med en lite duk. Dina fälgar är nu skinande rena igen!

Kan man rengöra fälgar med diskmedel?

Det är inte rekommenderat att använda såpa eller diskmedel när du tvättar däck och fälgar, eftersom dessa produkter kan torka ut materialet. Istället bör du använda speciella rengöringsprodukter som är avsedda för fälgar och däck. Det finns produkter som är skonsamma mot materialet samtidigt som de effektivt tar bort smuts och föroreningar. Var också försiktig med rengöringsmedel som innehåller frätande ämnen, eftersom de kan orsaka mer skada än nytta.

Vad passar din bil?