Centrumringar, som även kallas för distansringar eller navringar, är en ring i antingen plast eller aluminium som placeras i fälgens centrumhål för att skapa perfekt passform till bilens nav. De gör det möjligt att använda andra fälgar än original till din bil eftersom du med rätt ring kan skapa den perfekta passformen mellan fälg och nav.

Om du beställer originalfälgar till din bil så har de ofta direktanpassning och då behövs det inga ringar.

Varför behövs centrumringar för fälgar?

Om fälgens centrumhål är större än navet på bilen så behövs en centrumring. Detta för att fälgen ska passa ordentligt och få en korrekt centrering. Om det inte finns några centrumringar eller fel storlek så blir inte centreringen rätt och det uppstår vibrationer och skakningar under körning, vilket på sikt kan leda till skador på fälgarna.

Du kan känna vibrationerna i ratten, men de kan även uppstå om däcken inte är korrekt balanserade. För att körningen ska vara säker och undvika skador på fälgar är det därför viktigt att ha centrumringar i rätt storlek och balanserade däck.

Hur mäter och monterar jag navhål?

För att ta reda på hur stor centrumring som behövs så mäter man fälgens centrumhål och navets tjocklek. Mätningen görs säkras med ett skjutmått. Ringens ytterdiameter ska vara i samma storlek som fälgens centrumhål och innerdiametern lika stor som bilens nav. Men om du ändå är tveksam till vilken storlek du ska välja så kan du ta kontakt med en återförsäljare för råd. Du kan välja om de ska vara tillverkade i plast eller aluminium.


När du monterar ringarna så bör du först rengöra fälgarnas centrumhål. Se till att all smuts är borta och om det är svårt så kan du gnugga lätt med ett sandpapper. När de är rengjorda så placerar du ringen över hålet och trycker den på plats. Sedan är det bara att montera däcket på plats.

Kan man använda större navmått?

Spacers kan även användas för att byta navmått. Detta kan vara användbart om man önskar montera en fälg med mindre navmåttän bilens. Om fälgen däremot har ett större navmått, är det vanligare att man använder en anpassad navring istället.

VIDEO – Här sitter NAV/Centrerings ringen

Vad passar din bil?