Fälgar från Slotmags är en vintagefälg med rundade, bönformade hål. De finns i många olika mått och passar utmärkt till äldre fordon, såsom gamla 60- eller 70-talsbilar, för att framhäva looken.

Slotmags – en fälgmodell

Slotmagsfälgar tillverkas både i aluminium och magnesium och de görs av flera olika tillverkare. Detta innebär att slotmags inte är ett varumärke utan snarare en speciell modell av fälgar. Shelby tillverkade dock originalet men idag kan man också köpa slotmags hos exempelvis Wolfrace och Ansen Sprint. Fälgen har bönformade hål, vilket är typiskt för den här klassiska fälgen som passar de flesta äldre bilar från exempelvis 60- eller 70-talet. Den är samtidigt diskret nog att låta framhäva ditt fordon och inte låta fälgen själv ta över.

Från början en magnesiumfälg

Från början användes slotmags magnesiumfälgar främst inom motorsporten. Fälgarna tillverkades av en legering som främst innehöll magnesium och de var väldigt lätta. Dessutom hade de en god dämpningskapacitet och var starka, vilket gjorde att de passade utmärkt inom racingen. Magnesiumfälgarna var också lättare än aluminiumfälgarna och hjulen behövde inte balanseras lika mycket som med aluminiumfälgar.

Detta gjorde naturligtvis hela bilen lättare och ökade därmed accelerationen. Styrning och bromsning blev också känsligare med magnesiumfälgarna. Emellertid har magnesium en stor nackdel. Vid en krasch där bilen börjar brinna så antänds magnesiumfälgarna. Branden kan inte släckas med vatten och kommer upp i extremt höga temperaturer. Aluminiumfälgar å andra sidan har en låg smältpunkt och svalnar snabbt.

Shelby – slotmagsfälgens grundare

Shelby, originaltillverkaren, var själv en amerikansk racerförare men var även bildesigner och entreprenör. Han är en legend och vann sitt första lopp 1952 då han körde en MG-TC. Ganska snart blev han inbjuden att köra både Ferrari och Maserati och vann då 12 lopp under två år. Aston Martin fick upp ögonen för honom och bjöd in honom att gå med deras fabriksteam 1954.

Shelbys höjdpunkt på sin lysande förarkarriär kom när han 1959 vann 24 Hours of Le Mans. Shelby hade många idéer när det gällde racingbilar och fick också många tillfällen att bygga nya bilar med bra däck och de typiska slotmagsfälgarna som togs fram på 60-talet.

Vad passar din bil?