Är det inkluderat fälgar när man köper däck? Trots att de flesta annonserna på nätet visar däcken monterade på fälgar, är det faktiskt så att de flesta däck som säljs endast inkluderar själva däcken. Majoriteten av däckhandlare inklusive oss själva erbjuder dock kompletta hjul, där du kan välja däck och fälg och få dem levererade till dig.

Om du köper däck från en däckhandlare, erbjuder de ofta däckservice som innebär att de monterar de nya däcken på fälgarna, balanserar dem och fyller på luft så att du kan ge dig i väg på ett säkert sätt. Så oavsett om du behöver sommardäck eller vinterdäck, köper du enbart själva däcken.

Det förutsätter dock att du redan har en uppsättning fälgar för både sommardäck och vinterdäck. Annars kan man kränga av fälgarna och placera dem på din nya uppsättning däck.

Vad kostar det att kränga däck?

Hur mycket kostar det att byta däck? Priset för att utföra däckbyte, inklusive omläggning och balansering, kan variera beroende på din geografiska plats i landet. Generellt kan du förvänta dig en kostnad på ungefär 1500-2500 kronor för att få dina däck monterade, balanserade och bytta.

 Det är viktigt att komma ihåg att priserna kan variera mellan olika däckverkstäder och beroende på vilka ytterligare tjänster eller tillägg du kan behöva.

Hur går ett byte av fälg till?

När det kommer till att byta fälgar går processen vanligtvis till på följande sätt: Först måste hjulet lossas från bilen. Därefter tar man bort däcket från fälgen om det finns ett sådant monterat. Om däcket är i gott skick är det viktigt att vara försiktig så att det inte skadas och kan återanvändas.

Det kan antingen göras genom att använda speciella maskiner för att pressa av eller kränga av däcken. Det är även möjligt att ta bort däcken för hand med vanliga handverktyg, men det tar längre tid och det finns risk att däcken skadas.

Läs mer: 30 Anledningar att inte köpa replika fälgar

Vad passar din bil?