Vad är replika fälgar?

Replika fälgar är en kopia av original fälgar. De är så pass lika till utseendet att de har samma passform som original fälgar, och man brukar säga att det efterliknar originalfälgar till 80%. Skillnaden mellan kopierade fälgar och originalfälgar är kvalitén. Replika fälgar är ca 70%  billigare än OEM, och därav finns det många som köper det. Men det finns många nackdelar med att köpa replika fälgar. Vi kommer att lista 30 anledningar varför du inte borde köpa replika fälgar, som definitivt kommer får dig att tänka om.

Vad är OEM fälgar?

Original equipment manufacturer (OEM) fälgar är originalfälgarna som replika fälgar oftast kopierar. Det är för det mesta OEM fälgar till stora bilmärken som BMW, Audi, Mercedes, Volvo osv som det tillverkas kopior av.

Säkerhetsfråga

Det är viktigt att du kör med säkra hjul. 

Hjulen är det som förbinder väg kontakten med ditt fordon. Om du kör med replika fälgar som inte har 100% rätt passform, dåligt kvalité och har lätt för att gå sönder blir det en säkerhetsrisk när du kör. Är det verkligen något du vill kompromissa med för att spara några hundralappar?

anledningar till att inte köpa replika fälgar

Vi listar 30 anledningar att inte köpa replika fälgar

1. Kopierade fälgar har inte 100% samma passform som originalfälgar

2. Replika hjulet väger mer och spricker lättare än original

3. Tillverkade med betydligt sämre kvalité

4. Håller väldigt dåligt, klarar inte av yttre påfrestningar

5. Tillverkas med billiga aluminiumrester

6. Tillverkarna av replika fälgarna jobbar oftast under dåliga omständigheter, väldigt dåliga löner och mycket barnarbete. 

7. Fälgen kan få bubblor och spricka, eftersom aluminiumet som används vid tillverkning av kopierade fälgar innehåller dåliga kemiska substanser

8. Fälgarna har oftast en annan form, mer ovala än runda.

9. Stora företag som Audi och BMW stämmer tillverkare av kopierade fälgar.

10. Om du säljer kopierade fälgar kan du riskera att få stora böter eller fängelsestraff.

11. Replika fälgar är inte lagligt överallt, länder som Frankrike kan ge dig 100.000kr i böter om du tar in fälgarna i landet. 

12. Replika fälgar har tunt lager med lackering och använder billigt lack.

13. Eftersom fälgarna är tyngre än OEM fälgar, blir det även högre bränsleförbrukning. Det betyder att du måste tanka oftare.

14. Har inte genomgått några säkerhetskontroller när de säljs. 

15. Mycket sämre passform än OEM fälgar

16. Fälgarna har VÄLDIGT lätt att spricka helt och hållet om du stöter emot minsta lilla hinder.

17. Det är inte säkert att fälgarna tål salt och spray, då det aldrig har testats. Alltså kan fälgarna bli helt förstörda om du kör med dem under vintersäsong i Sverige.

18. Kräver mer balansvikter vid balansering

19. Eftersom passformen inte stämmer helt kan en replika fälg ta emot och skada bromsoken på din bil. 

20. Inga garantier som du har på OEM fälgar

21. Det är olagligt med replika inom hela EU

22. Ingen passningsgaranti – vilket OEM fälgar har

23. Många replika fälgar gjuts i sandformar, och när man häller slaggprodukter i en sådan form förlorar man kontrollen över mängden aluminium som går ut i mallen.

24. När du kör i kurvor belastas nav och bultar, och värme kommer att uppstå från bromsarna. Det är inte säkert att en replika fälg kan hantera det. 

25. Det finns en del skräckexempel på replika fälgar där när nav, bulthål och inpressningar inte motsvarat de utlovade måtten och de mått som är rätt för samtlig bilmodell. 

26. Måtten stämmer inte alltid – En del kopierade fälgar differerar mer än 1 mm från utlovat mått, vilken gör att det finns risk att fälgen inte passar. 

27. Replika fälgar är inte alltid viktkompenserad för att hantera en TPMS sensor.

28. Kan vara ojämn vid anläggningsytan där däcket ska placeras.

29. Hjulbredden brukar inte stämma överens med originalet.

30. Inte lika säkra

Köp original eller eftermarknadsfälgar

Eftermarknadsfälgar är inte heller originalfälgar, dock har dessa fälgar gått igenom säkerhetskontroller och tester samt tillverkas med bra och noggrant utvalt aluminium (i de flesta fallen). Gjutningsprocessen för eftermarknadsfälgar är även mer avancerad än den som görs på replika fälgar. Så om du inte vill köra med original fälgar på din bil, rekommenderar vi att du köper eftermarknadsfälgar som Imaz wheels, Monaco wheels, Japan racing, Ferrada, Vossen eller liknande.

Läs: Vilka är de snyggaste Ferrada fälgarna?

Vad passar din bil?