Har det gått en längre tid sedan du senaste serva din bil? Kanske har du upptäckt att det läckt ut vätska under ditt fordon, bromsarna fungerar inte korrekt, eller kan det vara så att lampan för motoroljan har tänts? Då är det verkligen på tiden att du bokar in en tid hos en verkstad och får detta genomfört så snart som möjligt. Att serva bilen är viktigt och ägare av fordon har ett stort ansvar att se till att detta görs med jämna mellanrum. Besiktning av bilen är något som du enligt lag måste göra, men vad händer om man inte servar bilen i tid? det kan bli problem.

Se till att serva din bil

Det finns ingen skriven lag i Sverige som talar om för oss att det är krav att vi ska serva bilen, däremot måste vi besikta bilen annars utfärdas ett körförbud. Däremot är det att rekommendera att du servar din bil med jämna mellanrum. Anledningar till att service av våra fordon ska äga rum med jämna mellanrum är många, men den främsta anledningen är att med hjälp av regelbunden service kan vi hålla förbrukningen av bränsle på lägre nivåer än om vi hade hoppat detta. Genom att vi med service kan hålla bränsleförbrukningen och utsläpp av avgaser på lägre nivåer skadar vi inte miljön i lika stor omfattning och därför är det otroligt viktigt att du ser till att serva din bil.

Därför servas bilar med jämna mellanrum

Att kunna hålla bränsleförbrukningen och utsläpp av giftiga och skadliga avgaser på lägre nivåer är två anledningar till att du ska välja att serva bilen. Men det finns ytterligare en stor och betydande anledning och det är säkerheten. Vid service av bilen byts blanda annat din motorolja, oljefilter och luftfilter ut, en kontroll av batteri, avgassystem, mönsterdjup på däcken, bromsrör, och bromsledningar görs och det letas efter läckage på kylare, växellåda samt motor. Service av bilen gör det tryggare och säkrare för dig att nyttja fordonet. Boka din tid direkt och få din bil servad så slipper du ta reda på vad som händer om man inte servar bilen i tid.

Hur vet man när det är dags att serva bilen?

För att ta reda på det kan du kolla i instruktionsboken som följer med bilen. Där kan det finnas rekommendationer om att bilen behöver service efter exempelvis varje 1500 körda mil eller var 12:e månad. Det innebär att om du kör 3000 mil per år så behöver bilen serviceras två gånger under det året. Genom att följa dessa riktlinjer kan du se till att din bil får den nödvändiga servicen för att fortsätta fungera optimalt och hålla sig i gott skick.

Vad passar din bil?