Vad är det där svarta sotet och varför blir fälgarna sotiga? Det där svarta sotet på dina fälgar är troligen bromsdamm. Bromsdamm är en vanlig förekomst på fälgarna, speciellt efter vanlig körning på vägen.

Bromsdamm uppstår när olika material som används i bromsbelägg och bromsskivor gnids mot varandra under bromsning. Dessa materialavlagringar kan vara mörka och sotiga i naturen.

Det är viktigt att veta att ansamling av bromsdamm inte är en indikation på dåliga bromsar. Det är en normal konsekvens av bromssystemets funktion och påverkar fordon av alla märken och modeller.

Tyvärr kan bromsdamm göra dina fälgar smutsiga och ge dem en mindre attraktiv utseende. När hjulen snurrar och bromsar används, kan bromsdammet värmas upp och ”bakas” fast på ytan av dina fälgar. Detta kan resultera i streck, fula fläckar, missfärgning och potentiellt skada hjulets yta.

Vad är bromsdamm?

Om du har kört din bil under en längre tid har du förmodligen lagt märke till det svarta materialet som samlas runt fälgen på dina hjul. Detta material kallas bromsdamm och det är en biprodukt av friktionen som uppstår mellan bromssystemet och fjädringen. När bromsbeläggen utsätts för friktion släpps små partiklar ut i luften och fäster sig på hjulet. Detta kan ge upphov till flera problem både för dig och för livslängden på dina hjul.

För att hålla dina fälgar rena och minska effekterna av bromsdamm, är det bra att regelbundet tvätta hjulen och fälgarna med lämpliga rengöringsprodukter. Detta kan hjälpa till att skydda ytan och förhindra att bromsdammet byggs upp och orsakar skador. (läs mer om hur man rengör fälgar)

Vad kan sotiga fälgar leda till?

När bromsdamm, bestående av förkolnade metallfragment, samlas på dina hjul kan det orsaka korrosion på fälgarna. Rosten kan i sin tur påverka hjulets livslängd.

Utöver korrosion minskar bromsdammens närvaro också skyddet för dina hjul mot andra miljörisker. Utan den yttre finishen blir hjulen mer mottagliga för skador från vind och kraftigt regn, vilket ytterligare minskar deras livslängd och prestanda på vägen.

En annan fara med bromsdamm på hjulen är de ökade kostnaderna som följer med det. Om rostangreppet blir allvarligt och hjulet behöver repareras kan det vara svårt att åtgärda. I många fall rekommenderas en fullständig ersättning av hjulet. Detta kan leda till ökade utgifter för dig som ägare.

Vad passar din bil?