Däckmönstret spelar en avgörande roll när det gäller prestandan på snö och is under vinterkörning. Ett väl utformat däckmönster skapar fler kontaktpunkter med snön eller isen, vilket ger bättre grepp och ökat fäste. Dessutom är kanaler och spår i däckmönstret viktiga för att effektivt leda bort slask, snö och vatten från däckytan. Detta minskar risken för vattenplaning och förbättrar fästet på snöiga ytor.

För att ytterligare öka greppet finns lameller, som är små skär i däckmönstret som biter in i snön eller isen och ger extra fäste. De bidrar till att förbättra stabiliteten och styrkontrollen. Dessutom påverkar formen och storleken på blocken i däckmönstret dess prestanda. Mindre block kan vara fördelaktiga för snöiga ytor, medan större block kan ge bättre grepp på isiga vägar.

Läs även: Mönsterdjup däck

Mönstret påverkar mer än man tror

Alla däck har sina unika egenskaper, och oftast är den mest påtagliga skillnaden mellan dem just deras mönster. Även om det initialt kan verka som om tillverkare utformar däckmönster av estetiska skäl, är det faktiskt mönstret som utgör en av de centrala komponenterna som avgör hur väl ett visst däck lämpar sig för olika ändamål och situationer.

Det är därför däcktillverkare lägger så stor vikt vid mönsterdesignen. Det är ju själva mönstret som kommer i direkt kontakt med vägen och därmed måste uppfylla de specifika kraven och löftena som däcket ger. Mönstret spelar en avgörande roll för däckens slitstyrka, grepp, förmåga att hantera våta vägar och övergripande prestanda.

Hur olika mönster fungerar och hur du kan avgöra vilka som passar dig bäst, är en viktig aspekt att överväga vid ditt val av däck.

Olika typer av däckmönster har olika ändamål

Vad mönsterdesignen består av kan variera kraftigt mellan olika däcktillverkare. I många fall utformar tillverkare specifika mönster för däck med olika användningsområden. Det betyder att en och samma tillverkare kan erbjuda en rad olika mönster för olika körsituationer. Det kan handla om fokus på hög hastighet och grepp för en modell, medan ljudnivån kan vara prioriterad för en annan. Dessutom finns det mönster som är särskilt anpassade för olika årstider, vilket gör skillnaderna i mönsterdesign tydliga när man jämför sommardäck, friktionsdäck och dubbdäck.

Vad passar din bil?