Vinterdäck spelar en avgörande roll när det handlar om säkerhet och prestanda under kalla och snöiga förhållanden. Två huvudalternativ som ofta diskuteras är dubbdäck och friktionsdäck (viktigt att urskilja nordiska friktionsdäck från europeiska friktionsdäck).

Dessa två varianter erbjuder olika egenskaper och fördelar som påverkar hur de presterar i vintermiljöer. I denna artikel kommer vi utforska och jämföra skillnaderna mellan dubbdäck och friktionsdäck, med fokus på hur de påverkar grepp, komfort, bränsleeffektivitet och övergripande användbarhet under svenska vinterförhållanden.

I svenska vinterförhållanden finns det skillnader i prestandan mellan dubbdäck och friktionsdäck

Dubbdäck har utmärkt grepp på isiga ytor tack vare de vassa dubbarna och är särskilt effektiva på hala vägar. Å andra sidan ger friktionsdäck god prestanda på snöiga och isiga vägar, även om de saknar dubbar. De använder en speciell gummiblandning och mönsterdesign för att förbättra greppet

När det gäller körkomfort och bränsleeffektivitet, kan dubbdäck vara något bullrigare och tenderar att konsumera något mer bränsle på torra vägar. Å andra sidan erbjuder friktionsdäck vanligtvis en bekvämare körupplevelse och har en tendens att vara mer bränsleeffektiva på torra ytor.

Mönster och lamellering är också en viktig faktor. Dubbdäck har mönster som är utformade för att optimera greppet på is och snö, men de kan slitas snabbare på torra vägar. Friktionsdäck har mönster och lameller som är utvecklade för att ge bättre prestanda på snö och slask samt fungera acceptabelt på isiga vägar.

När det kommer till lagstiftning och regler, kan användningen av dubbdäck variera beroende på plats. På vissa platser är det helt förbjudet att köra med dubbdäck, om man bryter mot förbudet kan det resultera i dryga böter. Medan friktionsdäck generellt sett har färre begränsningar.

Vilken ska jag välja?

När du står i valet och kvalet mellan dubbdäck och friktionsdäck, är det viktigt att överväga dessa faktorer samt din specifika körstil och vägförhållanden. Dubbdäck är utmärkta i områden där is och snö dominerar, som i Norrlands inland, medan friktionsdäck är mer mångsidiga och lämpar sig väl för varierande vinterförhållanden, inklusive snö och slask.

Vad passar din bil?