Valet av vinterdäck spelar stor roll när det kommer till långa motorvägsresor, särskilt under vintermånaderna. Det är nödvändigt att ha däck som erbjuder optimal stabilitet, grepp och komfort för att säkerställa en säker och smidig körupplevelse. För de som planerar att resa både inom Sverige och ut i Europa, finns det några överväganden att göra.

I vissa europeiska länder är det olagligt att köra med dubbdäck, vilket gör nordiska friktionsdäck till ett nödvändigt alternativ. Särskilt om man planerar att passera länder som Tyskland och Polen, där dubbdäck är förbjudna. Om man planerar att resa inom Sverige och upp till norra delen av landet för att åka på skidsemester kan det vara klokt att välja dubbdäck (Källa).

Egenskaper att titta efter när du väljer vinterdäck för långa motorvägsresor

Väggrepp: Välj vinterdäck med ett mönster som ger gott grepp på snöiga och isiga vägar. Däck med många lameller och mönsterdjup är fördelaktiga.

Ljudnivå: För en bekväm resa är det viktigt med lågt däckbuller. Välj däck med bra ljudisolering.

Bra slask- och vattenavledning: Däck med effektivt mönster för att leda bort slask och vatten minskar risken för vattenplaning och förbättrar greppet.

Stabilitet vid höga hastigheter: Om du planerar att köra i höga hastigheter på motorvägen, välj vinterdäck som är konstruerade för stabilitet även vid höga hastigheter.

Kompatibilitet med din bils modell och storlek: Se till att de valda däcken passar din bils specifika dimensioner för att säkerställa korrekt prestanda och säkerhet.

Här är fem nordiska friktionsdäck som är välkända för sin prestanda på snö och is

Nokian Hakkapeliitta R3:

Nokian är känt för sina vinterdäck och Hakkapeliitta R3 erbjuder utmärkt grepp på snö och is. Det är också känt för sin låga rullmotstånd, vilket kan leda till bättre bränsleeffektivitet.

Continental IceContact 3:

IceContact 3 är känt för sin enastående prestanda på snöiga och isiga vägar. Det har också goda egenskaper på våta vägar, vilket ökar säkerheten under varierande vinterförhållanden.

Bridgestone Blizzak WS90:

Blizzak serien från Bridgestone är känd för sin exceptionella prestanda på snö och is. WS90 erbjuder utmärkt grepp och stabilitet under vinterkörning.

Michelin X-Ice Snow:

X-Ice Snow är utformat för att ge maximalt grepp på snöiga och isiga vägar. Det är också känt för sin låga ljudnivå och komfort under körning.

Goodyear UltraGrip Ice 2:

UltraGrip Ice 2 är konstruerat för att hantera de mest krävande vinterförhållandena. Det erbjuder utmärkt grepp och stabilitet, särskilt på snöiga vägar.

Läs också: Bästa dubbfria vinterdäcken för svensk vinterkörning

Vad passar din bil?