Svenskarna har märkt en liten dämpning i bränslepriserna, men det är fortfarande kostsamt att tanka bilen. Det pratas mycket om sätt att maximera bränsleeffektiviteten när man kör.

En av de mest uppenbara knepen handlar om däcken. Att se till att de är rätt uppblåsta är ett superenkelt steg för att öka bränsleekonomin, eftersom fastare däck betyder mindre rullmotstånd mot vägen (Läs mer om lufttryck i däck)

Precis som alla andra förare vill även jag få ut så mycket som möjligt av varje tank, och samtidigt inte betala överdrivet mycket för bensinen. Däck med lågt rullmotstånd är min hemlighet för att försöka göra det extraordinära: åka längre sträckor utan att behöva fylla på tanken lika ofta.

Se alla våra sommardäck i lager

Däck med lågt rullmotstånd

Rullmotstånd är den energi som går förlorad på grund av drag och friktion när ett däck rullar över en yta. Fenomenet är komplicerat och nästan alla körförhållanden kan påverka det slutliga resultatet. Personbilar med konventionella bränslen använder cirka 4%–7% av sitt bränsle bara för att övervinna däckens rullmotstånd.

Elbilar kan använda ungefär 25% av sin energi för detta ändamål. För tunga lastbilar kan denna siffra vara så hög som 30%–33%. En minskning av rullmotståndet med 10% skulle förbättra bränsleekonomin med cirka 3% för både lätta och tunga fordon. Genom att använda däck med lågt rullmotstånd kan fordonsflottor minska bränslekostnaderna. Det är också grundläggande att se till att däcken är ordentligt uppblåsta. (källa)

Tips på däck med lågt rullmotstånd

  1. Michelin Energy Saver: Ett däck som minskar bränsleförbrukningen genom att rulla lätt på vägen. Det ger en tyst och bekväm körupplevelse samtidigt som det bidrar till bränslebesparingar och minskade koldioxidutsläpp.
  2. Continental EcoContact 6: Ett däck designat för effektivitet och komfort. Det ger bra väggrepp, särskilt på våta vägar, samtidigt som det minskar bränsleförbrukningen och ger en tystare körning.
  3. Bridgestone Ecopia EP500: Ett däck som är känt för sin låga rullmotståndsteknik som hjälper till att spara bränsle. Det ger också en stabil körupplevelse och minskar bullret på vägen.
  4. Goodyear EfficientGrip Performance: Ett däck som kombinerar lågt rullmotstånd med utmärkt våtgrepp och kort bromssträcka. Det ger en bra balans mellan bränsleeffektivitet och väghållning.
  5. Pirelli Cinturato P7: Ett däck som fokuserar på bränsleeffektivitet och låg miljöpåverkan. Det erbjuder god prestanda på både torra och våta vägbanor samtidigt som det minskar bränsleförbrukningen.

Läs mer här

 

 

Vad passar din bil?