Det är viktigt att de bästa däcken alltid sitter baktill på bilen. Men varför ska bästa däcken sitta bak? Anledningen till detta är eftersom att risken för både sladd och vattenplaning ökar om de bästa däcken på bilen sitter fram istället för bak.

Detta gäller oavsett om bilen är fram-, bak- eller fyrhjulsdriven. Det spelar med andra ord ingen roll hur bilen drivs eller vilken bil det gäller. De bästa däcken på bilen ska alltid sitta baktill för att undvika att bilen sladdar.

Vilka hjul slits snabbast?

  • I en framhjulsdriven bil är merparten av tyngden och drivningen där fram, och därför slits framhjulen snabbare än bakhjulen.
  • I en bakhjulsdriven bil är merparten av tyngden och drivningen där bak, och därför slits bakhjulen snabbare än framhjulen.
  • I en fyrhjulsdriven bil är tyngden och drivningen rätt så jämn fördelad, och däcken tenderar att slitas ungefär lika snabbt både bak och fram.

Är det skillnad på fram och bakdäck?

Det absolut vanligaste i Sverige är att fram- och bakdäcken är av samma sort och i samma storlek .
Däremot är det som så att vissa bilmärken som exempelvis Corvette ofta körs med större hjul bak än storleken på hjulen där fram.
Det absolut vanligaste däremot, och dessutom det mest rekommenderande, är att man har samma hjul, vad gäller modell, storlek och märke, både där fram och där bak.

Att skifta däck

För att få ett jämnt slitage mellan däcken kan det vara en god idé att då och då skifta däcken mellan fram- och bakaxeln. Särskilt om bilen inte är fyrhjulsdriven, då två av däcken då tenderar att slitas snabbare än resterande två.

Varför ska bästa däcken sitta bak?

Sammanfattningsvis är däckens skick alltid viktigt för säkerheten på bilen. För att bilen ska vara säker är det viktigt att den har däck med bra grepp på vägen.

Om dina däck har dåligt grepp på vägen kan de orsaka en bilolycka eller åtminstone påverka bilens hantering negativt. Det betyder att du bör kontrollera däcken regelbundet.

Kan man ha olika däck fram och bak?

För att upprätthålla säkerheten och optimal prestanda på ditt fordon är det viktigt att alla däck är av samma typ. Det betyder att du inte bör blanda olika typer av däck på ett fordon. Till exempel bör du undvika att ha både diagonaldäck och radialdäck, sommardäck och vinterdäck, eller dubbdäck och odubbade däck samtidigt.

Det finns dock en viss flexibilitet när det gäller märken på däcken. Du kan ha olika märken på däcken, men det är viktigt att däcken på samma axel är av exakt samma typ (inklusive märke och modell). Detta hjälper till att säkerställa att däcken har liknande egenskaper och prestanda, vilket kan påverka fordonsstabiliteten och väggreppet.

Läs mer: Hur länge håller ett däck?

Vad passar din bil?