Har du kommit att bli med husvagn, kanske en lastbil av mindre slag eller en skåpbil? Då kan du komma att gå i tankarna på vilken typ av däck som du ska använda dig utav. Cdäck är speciellt framtagna för att nyttjas på dessa typer av fordon. Nedan följer svar på de vanligast förekommande frågorna gällande Cdäck.

Vad betyder H respektive V på däcket?

På våra däck finner vi de två bokstäverna H samt V. Vad står dessa för egentligen kan vi då fråga oss. Däcket har ett bestämt Hastighetsindex som anges i bokstäver. H talar om för oss att däcket klarar som högst en hastighet på 210km/h. Symbolen V i sin tur förklarar för oss att däcket som maximalt kan färdas i högst 240km/h.

Vad står 94t för?

Siffran 94 representerar fordonets lastkapacitet. T representerar hastighetsklassen som däcket och fordonet faller inom. Ett däck försedd med 94T kan komma att köras i en hastighet upp till 118 mph och detta däck är oftast något billigare än däck försedda med H.

Vad betyder TR?

På däcket finner vi en hastighetsindex som talar om för oss däckets maxkapacitet när det kommer till att färdas. Beteckningen TR talar om för oss att detta däcket som högst klarar av att färdas i 190km/h.

Måste en nyttja C däck på husbil?

Du som har en husbil rekommenderas att använda dig av Cdäck. Detta är däck som är speciellt framtagna för dessa typer av fordon. Stommen i ett Cdäck skapar en ökad stabilitet under körning samt när husbilen står stilla. Detta är att föredra för dig som vill öka din säkerhet ute på vägarna. Detta är däck som klarar en högre vikt än vid en personbil. Med Cdäck kan du känna dig trygg i att du har däck som håller dig säker.

Vilket lufttryck i C däck?

Däcktrycket är en viktig faktor för lastbilar och husbilar. Speciellt för dessa fordon krävs högre däcktryck jämfört med personbilsdäck. De speciella C-däcken som används på dessa fordon behöver ha ett tryck på cirka 4-4,5 bar (400 kPa-450 kPa).

Det högre däcktrycket behövs främst när man lastar tunga föremål i fordonet. Genom att ha rätt däcktryck kan man säkerställa att fordonet klarar av belastningen och att däcken inte blir överbelastade.

Vad passar din bil?