Det finns fastställda datum för när man ska byta sommar- och vinter däck som du behöver följa. Du kör med sommardäck perioden 1 april – 30 november och vinterdäck perioden 1 december – 31 mars. Du kan välja mellan dubbat eller dubbfritt på vintern. Om du skulle behöva åka upp till fjällen i snöterräng efter den 1 april får du dispens att behålla vinterdäcken just för den resan. Dubbdäck är tillåtna från 1 oktober – 15 april.

När ska man byta däck om de blivit slitna?

En annan anledning att byta däck är när de gamla däcken har blivit slitna. Det finns en rekommenderad nivå för mönsterdjup som är 3 mm för vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck. Man bör byta däcken långt innan detta eftersom det finns risk för vattenplaning när mönsterdjupet minskar. För att känna dig säker bör sommardäcken ligga runt 3 mm. För vinterdäcket är 5 mm lämpligt för motsvarande säkerhet eftersom slasket behöver silas genom mönsterdjupet för att behålla bilen på vägen.

En vanlig orsak till däckslitage är för lågt lufttryck. Om du slarvar med att fylla i luft i däcken kan du förkorta däckens livslängd med hälften. Om du kör mjukt och regelbundet och kontrollerar däckens lufttryck optimerar du livslängden och sparar pengar.

De som ständigt kör med för lågt däcktryck kan halvera livslängden på däcken. En av de absolut enklaste sätten att förbättra sina driftkostnader är att köra mjukt (eko-körning) och att regelbundet kontrollera däcktrycket.

Mätverktyg

Du kan enkelt mäta däckets spårdjup med olika mätverktyg. Det finns professionella verktyg för runt 400 kronor och uppåt, men du kan också använda en vanligt tumstock eller ett skjutmått, till och med en linjal. Om du exempelvis köper en begagnad bil och däcken följer med är det viktigt att du mäter upp mönsterdjupet för att kunna värdera affären, det vill säga – om har däcket ett värde.

 

Hur vet man när man ska byta däck?

  1. Ålder: Däckens ålder spelar en roll i deras prestanda. Enligt internationell praxis rekommenderas det att använda däck i högst sex år. Efter det kan de bli mer benägna att bli skadade eller förlora greppet på vägen.
  2. Slitage: Kontrollera regelbundet mönsterdjupet på däcken. Det är viktigt att ha tillräckligt med mönsterdjup för att säkerställa bra väggrepp, speciellt under våta förhållanden. Det lagliga minimimönsterdjupet varierar beroende på land, men generellt rekommenderas minst 3 mm.
  3. Körstil: Hård och aggressiv körning kan slita på däcken snabbare. Om du märker ojämn slitage eller ovanligt snabbt slitage på vissa delar av däcket kan det vara en indikation på att det är dags att byta dem.
  4. Skador: Inspektera däcken noggrant för eventuella skador som snitt, bulor eller sprickor. Om du hittar något av detta bör du byta ut däcket omedelbart för att undvika potentiella problem på vägen.

Vad passar din bil?