Däck profil är ett uppmätt förhållande mellan däckhöjden och däckbredden. Det vanligaste är att däcket är ganska högt och lite smalare, detta är till och med mycket vanligare än lågprofildäck. Man mäter däckhöjd, så kallad flankhöjd, från fälgen och tills däcket tar slut – däckbredden är den yta på däcket som ligger mot marken. Flankhöjden får inte överstiga 50 % av däckets totala bredd för att kallas lågprofildäck. Oftast är lågprofildäck breda däck.

Hur avläser man däckets profil?

Däckprofilen avläses i procent av däckets bredd. Däcken kommer med olika typer av märkningar. Om däcket exempelvis är märkt med 215/40 R18 innebär det att profilen är 40 %, det vill säga 40 % av däckets bredd som är 215 mm. Om däcket har en märkning som säger 195/65 R16 betyder det att profilen är 65 % av 195 mm.


215 och 195 är däckets bredaste mått angivet i millimeter och R18 samt R16 är fälgens diameter. I detta fall är 215-däcket större men har betydligt mindre gummi under sulan än det andra däcket eftersom profilen är 40 % = lågprofildäck.

Bredare däck

Det är inte ovanligt att man vill byta till bredare däck, vilket innebär att däckets omkrets påverkas om man inte väljer en lägre profil. En bra regel är att om du köper ett däck med 10 mm ökad omkrets ska du minska profilen med 10 %. Var noga med att passa in mot hjulupphängning och skärmkanter så att det nya däcket, och det val du gjort i storlek, verkligen passar till din bil.

Lufttryck

Kontrollera däckets lufttryck regelbundet, det har stor mycket betydelse för däckets hälsa och för din egen säkerhet. Däcket åldras först när du börjar använda det under förutsättning att du lagrar det på rätt sätt. Däcket kan till och med vara som ett nytt däck om du lagrar det korrekt.

Hur räknar man ut profil på däck?

Däckets profil eller storleksförhållande är en viktig parameter att förstå när det gäller däckstorlekar. Detta mäts i procent och relaterar till däckets bredd. För att räkna ut däckets profil används en enkel formel.

För att ta reda på däckets profil dividerar man höjden på däcket med bredden. Till exempel, om däcket har en bredd på 205 mm och en profil på 55, räknar man ut höjden genom att multiplicera 205 med 0,55. Det ger oss en profilhöjd på 112,75 mm. Vilket motsvarar 55% av däckens bredd.

Läs mer om krav på däck: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/fordon/fordonsregler/dack/dackbyte-pa-personbil/

Vad passar din bil?