Är det dags att byta däck på bilen? Många funderar nog över hur man byter däck på bilen. Kan jag göra det själv eller bör jag kontakta en verkstad?

Det kan finnas många orsaker till att man behöver byta ut däcken på bilen.

Till exempel kan det vara däckbyte säsong, alltså att byta från sommardäck till vinterdäck eller vice versa beroende på årstid.

 1. Dina däck kan vara skadade eller slitna.
 2. Däcken kan vara äldre än 10 år. Man bör alltid byta ut däck som är 10 år gamla oavsett vilket skick de är i.
 3. Du har fått en punktering på däcket.

Som du ser finns det många anledningar till ett däckbyte. Oavsett orsak är det en ganska enkel procedur. Allt som behövs är några enkla verktyg och att läsa vår guide.

Hur lång tid tar det när man byter däck på bilen själv?

Det kan ta olika lång tid att byta däck och det beror på en mängd faktorer. Bokar man tid hos en verkstad kan det ta cirka 30 minuter. Gör man jobbet själv tar det oftast längre tid än så, beroende på hur erfaren man är.

Steg för steg guide

 • Säkerheten – Detta ska alla som byter däck själva tänka på! Man skall parkera fordonet på en plan yta. Dra åt handbromsen och beroende på om man har en manuell bil eller automat bil ska man lägga i en växel (manuell) eller ha växelspaken i parkeringsläge (automat). Se till att bilen är tom på personer. Använd dig av stoppklossar.
 • Navkapsel – Ta bort hjulkåpan eller navkapseln om dina däck har en sådan.
 • Lossa hjulmuttrarna – Lossa dem så pass mycket att det blir enkelt att ta av hjulen när man lyfter fordonet.
 • Höj upp bilen – Vid detta steg skall du placera en domkraft under bilen, iaktta försiktighet då fordonet kan ta skada om domkraften placeras fel. Är man osäker på var man ska placera domkraften kan man hitta information kring detta i fordonets manual. Därefter skall du långsamt höja upp bilen tills hjulet är ungefär 15 cm från marken.
 • Ta bort hjulmuttrarna – Nu kan du enkelt ta bort hjulmuttrarna då du redan har lossat dem. Förvara dem sedan på en säker plats. Det är nämligen ytterst nödvändiga och får inte försvinna.
 • Ta bort hjulet – Dra däcket mot dig, rulla däcket sedan åt sidan och ur vägen.
 • (viktigt att hålla koll på vart man har placerat däcket! Här bör du markera däcket med till exempel vänster fram, vänster back och höger fram, höger back. På så sätt håller du koll på vart däcken varit monterade, och särskilt viktigt för däckens rotation)
 • Byt ut – Enkelt steg, rulla däcket där den skall monteras och placera dem på hjulbultarna.
 • Dra åt hjulmuttrarna – Börja med att dra åt muttrana för hand. De skall dras åt diagonalt, och inte mutter efter mutter i en cirkulär rörelse.
 • Sänk fordonet och dra åt hjulmuttrarna – När du dragit åt muttrana för hand skall du sänka bilen och dra åt hjulmuttrana med en hjulmutternyckel.
 • Sista steget – sätt tillbaka navkapseln.

Övrig tips är att momentdra däcken med en momentnyckel, dels för att detta säkerställer att däcken sitter hårt, men inte för hårt för att skada fälgen. Så om du bestämt byter däcken för varje säsong själv så skulle vi rekommendera att investera i en momentnyckel, så att det blir inte som för insändare i “Vi bilägare“. Glöm inte heller att efterdra bultarna.

Hur monteras ett däck av?

När det är dags att byta däck, följer däckmontören en specifik ordning för att säkerställa en korrekt och smidig demontering. Här är stegen som vanligtvis följs:

Steg 1: Först lossar man slagmuttrarna på alla fyra hjulen med hjälp av ett fälgkors. Det är viktigt att lossa dem, men de tas ännu inte bort helt.

Steg 2: Sedan placeras bilen på en hydraulisk domkraft för att lyfta upp den så att inget av de fyra hjulen vidrör marken eller underlaget. Detta görs för att ge tillräckligt med utrymme för att kunna ta av däcken.

Steg 3: Nu är det dags att helt ta bort muttrarna från hjulen. Detta görs för att möjliggöra en enkel borttagning av alla hjul från bilen.

Genom att följa denna ordning kan man säkerställa att däcken demonteras på ett säkert och effektivt sätt. Det är viktigt att vara noggrann vid demonteringen för att undvika skador på däck, fälgar eller fordonet i sig.

Vad passar din bil?