Vad betyder dragvikt?
Dragvikt handlar om hur mycket vikt en bil kan dra med ett släp. Det är den maximala tillåtna vikten för släpvagnen. Informationen om dragkapaciteten brukar finnas på bilens registreringsbevis eller kan fås från Transportstyrelsen.
Genom att känna till bilens dragkapacitet kan du vara säker på att du inte överbelastar fordonet när du använder släpvagn eller släpkärra. Att överskrida den angivna kapaciteten kan vara farligt och påverka bilens prestanda, stabilitet och hanterbarhet.
Hur mycket får jag dra med min bil om jag har B-körkort?
I Sverige är lagen sådan att det finns begränsningar på hur mycket du får dra med bilen om du innehar B-körkort. Den totala vikten för bilen samt släpvagnen får inte överskrida 3,5 ton, alltså 3500kg. För att få köra med tyngre släpvagnar krävs det ett utökat tillstånd utöver B-körkortet. För att få denna behörighet krävs det att du genomför ett körprov hos Trafikverket. Du behöver alltså inte söka för något körkortstillstånd eller göra ett extra teoriprov för denna behörighet. Med denna utökade behörighet får du köra en bil eller lätt lastbil med tillkopplat släp som uppgår till 4250kg.
Exempel på vad som gäller med B-körkort:
- Bilen eller den lätta lastbilen får ha en totalvikt av 3500kg
- Släpvagnen får ha en totalvikt av 750kg
- Släpvagnar som väger över 750kg får också användas förutsatt att totalvikten för bilen samt släpvagnen inte överstiger 3500kg.
Exempel på vad som gäller med B-körkort med extra behörighet:
- Bilen eller den lätta lastbilen får ha en totalvikt av 3500kg
- Släpvagnen får ha en totalvikt av 750kg
- Släpvagnar som väger över 750kg får också användas förutsatt att totalvikten för bilen samt släpvagnen inte överstiger 4250kg.
Läs mer: när måste jag besikta bilen?