Krom eller chromefälgar

Krom eller chrome fälgar som det även kallas, är en aluminiumfälg som är polerad och målad med förkromnings material. En fördel med krom fälgar är att de skyddas med ett klarlack som dom gör att de klarar av oxidering och stenskott. 

Hur tillverkas förkromnings material? 

Förkromningsmaterial framställs genom PVD, vilket är en framställning av hårda metall beläggningar genom generering av partiellt joniserad metallånga. Det är mer vanligt att tillverka kromade fälgar i USA än Sverige, eftersom det anses vara dåligt för miljön. 

Trendigt för några år sedan

Kromade fälgar var väldigt vanligt för några år sedan, då det var en stor trend att köra med kromade fälgar. På senaste tiden har det blivit vanligare att köra med silvriga eller svarta fälgar. Men det finns fortfarande bilmodeller, framförallt gamla amerikanska bilar som fortfarande har kromade fälgar.

Gammal amerikansk bil

Vad skiljer kromade fälgar från vanliga?

Det som främst skiljer kromade fälgar från vanliga är tillverkningsprocessen som vi nämnde ovan. Men kromade fälgar är även mycket glansigare, och har ett väldigt tilltalande utseende. Om du kör med kromade fälgar kommer du definitivt få många blickar på vägarna.

kromfälgar

Kromad fälg

3 Fördelar med kromfälgar

  • Tilltalande utseende
  • Skyddar fälgarna från rost
  • Skyddar även fälgar från oxidering och stenskott

3 Nackdelar med kromfälgar

  • Mycket dyrare än vanliga fälgar
  • Tillverkningen är inte miljövänlig
  • Behöver mycket vård för att undvika korrosionsangrepp

Hur tar man hand om kromfälgar?

Det är viktigt att du tar hand om dina kromfälgar på rätt sätt. Dem behöver mycket tid och omsorg för att hålla sig fina och skinande. Tänk på att använda rengöringsmedel som är specialanpassade till kromade fälgar när du tvättar fälgarna, rengöring är A och O när det kommer till krom för att de ska hålla. Jätteviktigt att inte använda slipbaserade polermedel, eftersom det skapar repor och risk att slipa bort krom lagret. Polera samt behandla fälgarna regelbundet med fälgvax.

Läs även: Hur ser man färgkoden på ett par fälgar?

Vad passar din bil?