Polera aluminium fälgar

Många är nyfikna på hur man polerar fälgar.

Aluminiumfälgar är väldigt känsliga, och det är väldigt vanligt att de utsätts för rost eller repor. Men att byta ut fälgarna varje gång rost eller repor förekommer kommer att kosta skjortan – Och det vill man helst undvika.

Fixa fälgarna genom polering

Det finns en bättre lösning än att byta ut fälgarna – Nämligen att polera dem. Aluminium är ett flexibelt material, vilket innebär att man kan reparera skador eller rost genom polering, dock inte om det är för stora skador. Små repor på fälgen går att fixa med polering.

Vi kommer att visa er hur man polerar fälgar hemma steg för steg

Hur gör man när man polerar fälgar?

Att polera aluminiumfälgar är relativt enkelt att göra hemma, om ni bara följer stegen listade nedan. Dock är det viktigt att ha i åtanke att det inte är garanterat att skadorna kan återställas helt, och det är väldigt viktigt att använda rätt produkter och verktyg.

Du kommer att behöva

  • slipare
  • sandpapper (olika grovlek)
  • hink
  • tvål
  • borste
  • Silikonrengöring
  • bromsrengöring
  • Poleringsmedel (Måste vara för aluminium)
  • Förbehandling för aluminium
  • Borr och poleringshuvud eller polermaskin

1. Inspektera och avlägsna fälgen


Börja med att inspektera fälgen noggrant vilka skador den har och vart den ska lagas. Du kan även markera vart på fälgen poleringen ska ske för att underlätta.

2. Rengör fälgen

Rengör fälgen noggrant med mycket rengöringsmedel och varmt vatten. Går även att göra med en skurborste som du fäster på skruvdragaren.

3. Slipa

Nu är du redo för att börja. Använd ett elektriskt multiverktyg för att slipa ner repor och bristningar. Slipa försiktigt där skadan är, försök att undvika alla ytor som inte har rost eller repor. Slipa bara ytligt, om du slipar för djupt är risken att fälgen blir ojämn. När du känner dig nöjd med resultatet stänger du av sliparen.

4. Börja polera

polerar fälgar

Nästa steg blir att polera fälgen. Börja med att försiktigt dra sandpapper över området, sedan applicerar du polerings medlet på området, och använder dig polermaskin eller poleringsskiva och borr. Nu kan du sakta börja polera. Följ instruktionerna som medföljer med poleringsmedlet. När du känner dig nöjd med poleringen så stänger du av maskinen.

5. Slutför

polerar fälgar

Nu är du i princip klar. Vill du måla fälgen för att få ett mer professionellt resultat kan du göra det. Glöm bara inte att avlägsna däcket först samt rengöra fälgen med silikonspray innan du målar. Nu vet ni hur man polerar fälgar hemma!

Kan man använda diskmedel för att tvätta fälgar?

Nej, det är inte att rekommendera att använda diskmedel eller såpa när du tvättar däck och fälgar eftersom det kan torka ut dem och orsaka skador. Det är bättre att använda speciella produkter som är utformade för att rengöra fälgar och däck. Var också försiktig med att använda rengöringsmedel som innehåller frätande ämnen, eftersom de kan göra mer skada än nytta.

Se även: Hur lagar man kantstötta fälgar?

Vad passar din bil?