Vad är aluminiumfälgar?

Eftermarknadsfälgar tillverkade i aluminium är populära i hela världen idag. Det finns en rad olika tillverkningstekniker som exempelvis flow forming och forged. Dessa aluminiumfälgar tillverkas med unika färger, snygg design och kaxiga detaljer. De flesta köper eftermarknadsfälgar för att snygga till sina bilar. Fälgarna blir som ett smycke till bilen.

Är eftermarknadsfälgar dåliga?

Det finns en del myter om att eftermarknadsfälgar har mycket sämre kvalité än original fälgar. Det kanske stämmer i vissa fall, men inte alla. Idag finns det stora företag som tillverkar eftermarknadsfälgar i toppkvalité, med nya innovativa tillverkningsmetoder. Några av dessa är Japan racing (Jr wheels), Imaz wheels, OZ, Monaco wheels, Ferrada wheels m.m.

Vi kommer att lista de 20 snyggaste aluminiumfälgarna i Sverige just nu!

Vad är flowforming?

Flow Forming är en tillverkningsteknik som besparar flera ton aluminium per år. I tillverkningen tunnar man ut aluminiumet på ett smart sätt som får molekylerna att dra ihop sig och göra aluminiumet starkare. Det gör att man sparar mycket aluminium i tillverkningen, och dessutom får en lättviktsfälg som drar mindre bränsle. Det finns många fördelar med flow forming fälgar, bland annat att dem är mer miljövänliga, men även att de väger väldigt lite. Många av dem stora företagen använder sig av Flowforming teknik vid tillverkning av aluminiumfälgar idag.

Vad är Forged?

Forged fälgar är “smidda” fälgar om man översätter till svenska. Man tillverkar forged fälgar av en stor bit fast metall. Metallen värms upp till extrema temperaturer för att kunna formas. Den här processen gör att smidda fälgar är mekaniskt starkare än gjutna, eftersom det eliminerar håligheter, porositet samt krympning. Det är även en stramare kornstruktur, vilket ger forged fälgar bättre slitstyrka över tid. Dock är nackdelen med smidda fälgar att det blir mycket svårare att tillverka små detaljer och komplicerade delar. Smidda fälgar är mycket dyrare än gjutna fälgar.

Sveriges 20 snyggaste aluminiumfälgar

1. Imaz wheels FF675

FF675 är en ny fälg modell för 2022, och den har tagit oss med storm. Tillverkade med flowforming teknik. Konstruktionen på fälgarna är robusta och dynamiska, tillverkade av högkvalitativt aluminium. FF675 är den nya trendiga fälgen som är både konkav och har en läcker svart skinande läpp.

Storlek: 19-22”

Färger: Brons, svart, B-P, silver

Modell: FF675

Fälgar från Imaz Wheels håller inte bara allra högsta kvalitet, utan har också ett brett sortiment av exklusiva aluminiumfälgar med unik design, framtagna för att passa såväl de vanligaste bilmodellerna som sportmodeller. Deras fälgar är framtagna för att möta många olika önskemål och smaker.

2. Imaz wheels FF499

De flesta känner till den populära modellen IM5 som är Sveriges mest googlade fälg. FF499 är en modern version av IM5. Fast med raka ekrar, istället för roterade. Dessutom är FF499 tillverkad med flowforming teknik, vilket gör fälgen väldigt lätt. Långa, smala ekrar går alltid hem, då det passar alla. 

Storlek: 19-21”

Färger: B-P, silver, Svart

Modell: FF499

3. Imaz wheels FF588

Detta är en riktigt kaxig fälg. Det är en djup och konkav sport fälg som är designad att kunna montera på bilar med bromsok. Den här modellen har varit populär sedan den kom ut, och är fortfarande lika populär idag. FF588 är en flowforming fälg. Det är aluminiumfälgar som framförallt har varit mycket populära i Norge. Kommer i en borstad snygg finish. 

Storlek: 19-20”

Färg: Silver, mattbrons, borstad DGM. 

Modell: FF588

4. Imaz wheels IM5

Vi kan inte göra en lista utan IM5. Den är en av Sverigest populäraste aluminiumfälgar, och vi ser den ofta på vägarna. Med höger och vänster rotation skapar den en dynamisk och konkav effekt. IM5:ans glans gör att fälgarna verkligen syns och ser rena och fräscha ut länge. Känner du inte till den här fälgen har du bott under en sten. Fälgen kommer i många olika storlekar och färger, bland annat den unika färgen candy red. 

Storlek: 18-22”

Färger: Candy red, svart, silver, B-P, GM

Modell: IM5

5. Imaz wheels FF533

Här har vi en till riktigt kaxig fälg med många ekrar. Denna fälgen kan monteras i staggered fitment (bredare fälgar bak) för att ge bilen ett ännu sportigare utseende. FF533 har främst varit mycket populär bland BMW förare. Det är en konkav fälg, och ju större fälg du väljer desto mer konkav effekt få du. Det är även en lättviktsfälg som är tillverkad med flow forming tekniken som gör att du får en stadig fälg som väger mindre än vanliga aluminiumfälgar.

Storlek: 19-20”

Färg: svart, titanium, dark tint

Modell: FF533

6. Imaz wheels FF689

aluminiumfälgar

Den här fälgen har vi sett på många mässor. Det är en populär fälg för förarna som vill sticka ut lite extra. Speciellt om du väljer färgen ocean blue. Fälgen har vridna ekrar och en skinande läpp runt om. FF689 är tillverkad med flowforming teknik. Att byta fälg är ett enkelt sätt att få en ny, fräsch look på sin bil utan att behöva spendera en förmögenhet. Den här fälgen är både prisvärd, modern och snygg. 

Storlek:19-20”

Färger: Silver, ocean blue, brons, svart

Modell: FF689

7. Imaz wheels FF660

aluminiumfälgar

Här är en simpel fem ekrad fälg, fast med riktigt snygga detaljer som gör att den sticker ut. Med en stilren design och läckra detaljer ser fälgen exklusiv ut. Just av den anledningen har fälgen varit mycket populär under alla år.  FF660 är en flowforming fälg. 

Storlek: 19-20”

Färger: Brons, silver, svart, ocean blue

Modell: FF660

8. Imaz wheels FF556

aluminiumfälgar

FF556 är en robust, tålig, borstad fälg. Det gör att den är en perfekt vinterfälg, som tåler vägsalt,smuts och snö. Men även om fälgen är robust och stark väger den väldigt lite, eftersom det är en flowforming fälg. Med konkava ekrar ser den även väldigt sportig ut.

Storlek: 19-20”

Färger: silver brush, dark tint brush, svart

Modell: FF556

9. Imaz wheels IM14

aluminiumfälgar

Detta är ännu en fem ekrad, simpel och klassisk fälg. Fälgen är mycket konkav, och ju bredare dimension du väljer desto mer konkav effekt får du. Snygg och enkel, och passar även mindre bilar.

Storlek: 17-20”
Färger: silver, gunmetal, svart
Modell: IM14

10. Imaz wheels FF599

aluminiumfälgar

Vi vet, den här fälgen är så pass snygg att den borde vara betydligt högre upp på listan. Men det är inte alla som kan hantera en sådan aggressiv och kaxig design, därför lägger vi den på plats nummer 10. Vi förstår att antingen älskar eller hatar man designen på FF599. Det är en flowforming fälg. 

Storlek:19-20”

Färger: brons, titanium, dark tint

Modell: FF599

11. JR Wheels JR3

aluminiumfälgar

Japan racing tillverkar bara snygga fälgar – Och JR3 är inget undantag. Detta är en stilren och populär fälg med få tjocka och lätt böjda ekrar, och finns i coola färger. Finns i många storlekar och passar även mindre bilar. 

Färger: röd, brons, svart, vit, guld, gunmetal

Storlek: 16-19”

Modell: JR3

JR Wheels från Polen är en erfaren fälg tillverkare med åratal av innovativ utveckling i bagaget. Här kombineras avancerad teknik med ett imponerande utseende. Man kan inte sluta titta på dessa vackra och innovativa fälgar – de bildar fyra kraftpaket under bilen och särskiljer sig direkt från mängden. En Japan Racing fälg passar lika bra på gatan som på den lyxiga bilen, utbudet passar alla med dimensioner från 15 till 20 tum. Kvalité och innovation kombineras med snygg design.

12. Concaver CVR1

aluminiumfälgar

Detta är en snygg, lyxig fälg som du själv kan designa. Fälgen har snygga och exklusiva ekrar. Du kan själv bestämma ET mått och färg, så special anpassar Concaver fälgen efter dina önskemål. Ganska smidigt va?

Storlek: 19-23”

Färg: Custom made

Modell: CVR1

Concaver har som mål att erbjuda spektakulär kvalitet och att tillfredsställa behoven hos bilentusiaster som inte nöjer sig med något annat än perfektion. Fälgarna är otroligt snygga, men samtidigt hållbara, lätta och praktiska. Dessa fälgarna har allt. 

13. CMS C25

aluminiumfälgar

CMS C25 är en fälg som har vunnit German design award special 2019.

Utmärkelsen talar för sig själv. Vi kan bara intyga att detta är en riktigt snygg fälg, som dessutom finns i guld. 

Storlek: 17-19”

Färg: svart- B-P, guld 

Modell: C25

CMS startade sin produktion av aluminium fälgar redan 1980. Idag producerar de över 10 miljoner fälgar varje år, både original fälgar till Europeiska bilmärken och eftermarknadsfälgar. Företaget har funnits i branschen i över 40 år och har koll på sin grej. 

14. JR wheels JR35

aluminiumfälgar

Ännu en Japan racing fälg som är alldeles för snygg. Den här fälgen är också en custom finish, vilket innebär att du själv kan välja färg och ET mått. Designen på denna fälgen är riktigt läcker, den kommer garanterat att ge din bil en makeover. 

Storlek: 19”

Färg: Custom

Modell: JR35

15. Concaver CVR 2

Designen på den här fälgen liknar JR35 lite, men den har sin egen touch. Även dessa aluminiumfälgar går att designa själv. Vi kan inte riktigt bestämma vilken som är snyggast av CVR2 och JR35, men eftersom CVR2 är snäppet dyrare hamnar den ett steg längre ner på listan.

Storlek: 19-22”

Färg: Custom

Modell: CVR2

16. Monaco wheels RR8M

Monaco wheels är en populär modell skapad av Arceo wheels. Dessa fälgarna är kända för att vara starka och tåliga fälgar, det är en fälg som tåler väldigt mycket vikt. Så om du har en tung bil, men inte vill ha fula fälgar, är RR8M perfekt. 

Storlek: 17-19”

Färg: silver, svart, B-P, Anthracite polish.

Modell: RR8m

Som ett resultat av 25 års erfarenhet inom bilindustrin, lanserades varumärket Arceo 2010. Arceo wheels är ett fälgmärke med turkiskt ursprung. De designar fälgar av sitt eget designteam som tillverkas med den senaste tekniken i TUV-certifierade fabriker med råvaror av högsta kvalitet.

17. Fondmetal Atena

Om du vill synas på vägarna är detta fälgen för dig. Fondmetal Atena är inga fälgar man missar. Du kan förvandla vilken bil som helst till en sportbil, bara genom att montera på Atena. Fälgarna brukar vara mycket populära bland sportbilar, speciellt Audi. 

Fondmetal har varit ledande inom lättmetallfälgar i många år. Alla deras fälgar är certifierade inom TUV, ECE,NAD, ISO 14001 och andra utmärkelser. Det är  en toppmodern produktion, fabrik flexibilitet samt teknisk mentalitet som gäller vid produktion av Fondmetal fälgar.

Storlek: 21-22”

Färg: Svart, B-P

Modell: Atena

18. JR wheels JR29

Detta är en fälg som ser väldigt exklusiv ut, men inte kostar skjortan. Fälgen är väldigt konkav, och har böjda ekrar som ger fälgen en snygg touch. JR29 i lila är en fälg  som har blivit speciellt omtalad, och vi förstår varför. Det är en otroligt snygg djup, mörk lila färg som man bara inte kan motstå. 

Storlek: 15-19”

Färg: Svart, brons, hyper grå, blank lila, guld, vit

Modell: JR29

19. OZ leggera HLT

Leggera är stabila fälgar som du kan köra med under både sommar och vintersäsongen. OZ är kända för att göra starka och tåliga fälgar som klarar av mycket vikt. Den här fälgen är inte bara stark, utan även cool.

Storlek: 18-21”

Färger: Silver och hyper svart

Modell: Leggera

OZ är ett italienskt företag med global distribution av fälgar. Deras huvudkontor ligger i Italien, men deras fälgar säljs flitigt över hela världen. 

20. ETA BETA Medusa

Gillar du Fantasy filmer? Då är detta fälgen för dig. Inspirerad av medusas hår av ormar, en väldigt unik fälg. Vi förstår att den absolut inte är för alla, det är en antingen älska eller hata situation. Men vi tycker att Medusa är ganska cool och annorlunda så vi måste nästan ha med den på listan.     

Storlek: 20-23”

Färger: svart

Modell: Medusa

Etabetas varumärke grundades år 1977 av Giorgio Prestini och har sedan dess försett människor över hela välden med snygga och väldesignade fälgar av bästa kvalitet. Idag erbjuder företaget fälgar av olika storlekar, där alla är 100 % producerade och utvecklade i Italien. Den vanligaste storleken är 15-22 tum, men variationer förekommer.

Gillade du vår lista på topp 20 aluminiumfälgar? Läs även: Vinterhjul (kompletta paket): sveriges största lista för 2024/2025

Vad passar din bil?