Vad är piratfälgar?

Piratfälgar eller piratkopior är produkter som tillverkas för att efterlikna stora märken, fast till ett mycket billigare pris och sämre kvalité. Den största anledningen till att det säljs så mycket piratkopierade produkter är för att dem är så pass mycket billigare än original, och ser snarlika ut. Men kvalitén är inte detsamma. Piratkopierade fälgar har blivit vanligt att köpa idag, från tex blocket eller andra utländska webbsidor. Detta leder till negativa konsekvenser, och vi kommer att förklara varför det är en dålig ide att köpa piratkopierade fälgar. 

piratfälgar

5 anledningar varför du inte ska köpa piratkopierade fälgar

1. Usel kvalité

Piratkopierade fälgar rostar väldigt snabbt eftersom de är tillverkade med dåligt material och de kemiska egenskaperna i aluminiumet är betydligt sämre. Bulthålen håller dessutom inte och spricker lättare. Fälgarna är mycket sköra och har lätt att både repas och gå sönder.

2. Farligt

Att köra med pirat fälgar kan vara väldigt farligt. Kör du tex över ett väghål i över 50km/h finns det en stor risk att pirat hjulet spricker. Bulthålen har också väldigt lätt för att spricka, vilket är en fara för både dig själv och övriga trafikanter. Det är ingen risk man vill ta för några tusenlappar. Det har tidigare uppstått fall där bilar med pirat kopierade fälgar har kolliderat. 

3. Bidrar till dåliga arbetsförhållanden

När du köper piratkopierade fälgar bidrar du till den hemska arbetsmarknaden med barnarbete och slavlöner. De anställda i pirat fabriker är oftast grovt underbetalda och jobbar i dåliga arbetsmiljöer, alldeles för många timmar om dygnet. Är det en industri du vill stötta?

4. Risk för böter

Det är olagligt att sälja piratfälgar. Det är dock inte olagligt att köpa i Sverige, men i vissa andra länder är det strängt förbjudet. Därav riskerar du att åka på en stor böter eller inte blir förbi släppt genom tullen om du kör med piratkopierade fälgar utomlands. I Frankrike exempelvis är det strängt förbjudet att köra med piratfälgar.

5. Skadar däcket

De kopierade fälgarna kommer att skada dina däck när du kör, då dimensionerna på dem oftast inte stämmer 100% överrens med original. Det finns dessutom vissa fall där pirat fälgar inte har varit 100% runda. Det är inte hållbart i längden, och det kostar mer att behöva köpa nya däck än att bara köpa original fälgar från början.

Läs även: 30 Anledningar att inte köpa replika fälgar

https://www.youtube.com/watch?v=a_ryIfVIONQ

Vad passar din bil?