Vad är DOT märkning?

På våra däck finner vi en så kallad DOT märkning. Detta är en så kallad juridisk märkning som låter oss ta del av ett par grundläggande fakta kring däcket. För att ett däck ska kunna säljas krävs det, enligt lag, att en DOT märkning finns att avläsa på däcket. Det finns två olika varianter av märkning, antingen de med fyra siffror som är vanligast, eller de med tre siffror. Däck som har sex år på nacken, och som högst tio år, ska du byta ut.

Vart hittar man DOT märkning?

På däckets insida finner vi en juridisk märkning som går under beteckningen DOT. Detta står för Departement of Transportation. Med hjälp av denna märkning kan vi läsa av däckets ålder samt vart denna är tillverkad.

Fyra siffror låter oss ta del av denna information. De två första siffrorna talar om för oss vilken vecka som däcket tillverkades och de två sista anger vilket år detta var.

Genom att avläsa dessa fyra siffror kan vi ta del av grundläggande information kring däcket och dess tillverkning. Vissa däck har enbart tre siffror att avläsa. Detta betyder att däcket är tillverkat år 1999 eller tidigare än så.

Dags att byta däck

Ett däck som har mer än tio år på nacken sägs ha gjort sitt och det är dags att byta ut dessa. Värt att nämna är att tio år är den högsta åldern och du som har däck som är mer än sex år gamla uppmuntras till att byta dessa redan då och inte vänta tills de är tio år. Samtliga däck, även din reservdäck ska du se till att byta ut mot nya.

Däckets funktion samt dess skick tar stryk av åldern. Lufttrycket, mönsterdjupet samt en hjulinställning som är korrekt tar även det stryk av däckets ålder. Det är viktigt att dessa däck byts ut och du kan enkelt, genom att kika på däckets insida och avläsa DOT märkningen, få vetskap om du är i behov av att byta ut dina däck eller om dessa fortsatt är säkra att köra med.

Vad passar din bil?