Hur kan val av däck ha betydelse för miljöpåverkan? Valet av däck spelar en avgörande roll när det gäller både utsläpp och kostnader inom bilismen. En faktor är rullmotståndet, som är den energi som krävs när däcket rullar på vägen. Genom att välja däck med lägre rullmotstånd kan bränsleförbrukningen minskas och därmed även koldioxidutsläppen.

För elbilar innebär lägre rullmotstånd att räckvidden kan öka och att bilen kan köra längre på en enda laddning. Genom att vara medveten om och välja däck med lågt rullmotstånd kan vi både minska miljöpåverkan och spara kostnader i samband med bilkörning.

Ekonomiskt körsätt gör att däcken håller längre

Att köra på ett mer ekonomiskt sätt har en positiv effekt på däckens livslängd, vilket i sin tur sparar pengar. Genom att ha väl underhållna däck och regelbundet serva din bil kan du spara mycket pengar genom att minska bränsleförbrukningen. Allt som bidrar till att spara däcken sparar också bränsle och gynnar miljön.

Läs mer: Däck som orsakar flest dammpartiklar från vägarna

Detta kan du göra för att påverka däckens miljöpåverkan

  • Välj däck med lågt rullmotstånd för att minska bränsleförbrukningen och därmed minska klimatpåverkan. Dessa däck kan ge upp till fem procent lägre bränsleförbrukning och kan vara kostnadseffektiva i längden.
  • Kontrollera däcktrycket regelbundet för att undvika för lågt tryck. Lågt däcktryck kan leda till ökad bränsleförbrukning, sämre väggrepp och kortare livslängd.
  • Undvik däck som innehåller cancerogena HA-oljor. De flesta däckmärkena har fasat ut dessa oljor, men det är viktigt att fråga och välja leverantörer som kan ge tydlig information om deras däck är fria från HA-oljor.
  • Håll utkik efter däck som har fått den nordiska miljömärkningen Svanen. Dessa däck uppfyller strikta miljökrav och kan vara ett bra val för en grönare körupplevelse.
  • Onödigt breda däck kan öka bränsleförbrukningen. Välj däck med en passande bredd för att undvika onödig energiförbrukning. Detta gäller även valet av större dimensioner för att undvika onödig vikt och ökat luftmotstånd.
  • Se till att hjulen är korrekt inställda för att undvika onödig slitage på däcken och säkerställa en säker körning.
  • Överväg att använda dubbfria vinterdäck istället för dubbdäck. Dubbfria däck har bättre grepp på barmark och minskar slitage på vägytan. Bedöm vad som passar dina behov bäst.
  • För tunga fordon kan regummering vara ett alternativ. Det innebär att däckens stomme återanvänds och minskar därmed materialåtgången för däckproduktion. För personbilar är detta mindre vanligt förekommande.

Vad passar din bil?