Får däck vara snedslitna?

Har dina däck kommit att bli snedslitna? Detta är inget ovanligt, och det är heller inte olagligt att köra på däck som är snedslitna så längde de uppfyller kraven. Vad är då kraven för att det inte ska vara olagligt?

Är ditt däck så pass slitet att mönster inte uppfyller kraven för att vara godkänt blir det olagligt och böter kan utfärdas om du blir stoppad. Mönsterdjupet är det som avgör om det är godkänt eller inte. Det finns ett par orsaker till att dina däck blir snedslitna.

Vanliga orsaker till slitna däck

Det finns många olika anledningar till varför dina däck kan komma att råka ut för slitage och allra vanligaste orsak tros vara en dålig hjulinställning. Ett gott däck med rätt hjulinställning kan hålla ända upp till 6000 körda mil. Är däremot hjulinställningen fel kan detta slita rejält på dina däck.

Ett felaktigt lufttryck är också det en mycket vanlig orsak. Önskar du spara på dina däck ska du hålla god koll på lufttrycket. Ytterligare orsaker är att det är billiga däck.

Eller att de redan från start har en skada och om camber-vinkeln på ditt fordon är fel kan detta slita på däcket. En camber-vinkel som sätter hjulet i en negativ camber sliter på däcket insida, och en positiv camber kan komma att slita på utsidan.

Snedslitna däck bör bytas

Att köra med snedslitna däck är i sig lagligt om mönsterdjupet är godkänt. Däremot kan det vara en mycket god idé att kolla upp detta och införskaffa dig nya däck om så är fallet. Däck som är slitna på snedden ökar din chanser till att drabbas av punktering.

Det kan komma att försämra dina köregenskaper. Risken för vattenplaning ökar avsevärt samt att det bidrar till ökad förbrukning av bränsle.

Slitna däck är alltid något som vi rekommenderar att kolla upp. Detta för att undvika att olyckor kan komma att uppstå som ett resultat av slitage.

Vad passar din bil?