Hydrauliska bromssystemet 

Fälg som tar i bromsoket? De flesta bilarna har hydrauliskt bromssystem, vilket innebär att bilen bromsar med hjälp av hydralik. Istället för att bromsa med muskelkraft förstärker en hydraulisk pump trycket på pedalen. Bromsoket som sitter placerad på bilens hjul är en av de viktigaste funktionerna i det hydrauliska bromssystemet. Den hydrauliska pumpen drivs med kraft från motorn, men det är bromsoket som stoppar bilen när du bromsar.

Viktigt med fälg som passar så det inte tar i bromsoket

Om du har fälgar i fel storlek till din bil kommer de att ta i bromsoket. Det innebär att fälgens insida kommer att repas av bromsoket, samt att det kommer gnissla när du kör. Detta är ett problem som kan uppstå när man byter mellan sommar och vinterdäck, då det oftast är olika storlekar. Det är viktigt att du alltid väljer samma fälgstorlek som det är på däcket. Har du tex 19” däck kan du inte sätta på ett par 17” fälgar, och tvärtom. Det är även viktigt att ha rätt ET mått (inpressningsdjup) för att det ska passa korrekt.

Fälg som tar i bromsoket

Fälg som tar i bromsoket – Kan man åtgärda problemet?

Det lättaste och egentligen enda rätta sättet att åtgärda problemet är att ta reda på vilken fälgstorlek som passar din bil och byta fälgar – Ta hjälp av en däckverkstad eller sök upp det online via ditt registreringsnummer.

Spacerplattor 

Ett annat alternativ till att åtgärda problemet skulle vara med hjälp av spacerplattor, även kallat spacers. Många använder sig av spacers när de vill köpa fälgar där ET måttet för hjulen inte stämmer överens med fälgarna. Spacers är runda brickor som puttar ut fälgarna och skapar ett avstånd mellan fälg och hjul. Spacerplattor finns i många olika storlekar, rådfråga en verkstad vilken storlek du borde ha innan du köper det. Men detta kommer inte att lösa problemet om fälgen är lika “hög” genom hela fälgbanan, du kommer bara att flytta slitagepunkten närmare mitten!

(på bilden ser ni Spacerplattor)

Ta hjälp av en verkstad

Om du har problem med att fälgarna inte passar på grund av bromsoken bör du söka dig till en verkstad för rådgivning och hjälp. Det är inte rekommenderat att göra det hemma, då du absolut inte vill riskera att förstöra hela bromssystemet på din bil.

Vad händer om bromsoket går sönder?

Det är viktigt att vara medveten om vad som kan hända om bromsoket går sönder. Ett tydligt tecken på att ett av bilens bromsok inte fungerar korrekt är när bilen drar åt höger eller vänster vid bromsning. Utöver detta kan dåligt fungerande bromsok även förlänga bromssträckan, vilket i högsta grad påverkar säkerheten under körning. För att undvika eventuella olyckor är det nödvändigt att se till att bromsoket är i gott skick och fungerar som det ska.

Läs även: Vad kostar det att foliera en bil?

Vad passar din bil?