Vad kostar ett Formel 1 däck? Det är inte direkt billigt att bedriva ett F1-team. Bara däcken kostar mer än de flesta någonsin skulle kunna tänka sig att betala. Här besvarar vi frågan: Vad kostar ett Formel 1 däck?

Däcken kostar mer än en vanlig bil

Bara däcken till en F1-bil kostar väldigt mycket. Enligt en undersökning som gjordes under 2020, så kostar ett enda Formel 1 däck runt 100,000 kronor. Det vill säga att varje F1-bil åker runt med däck värda nära 400,000 kronor åt gången. Därefter bör man lägga till att alla F1-team har mängder av extrahjul.

Det är dock inte konstigt att det kostar en del att tillverka däcken för Formula 1. I det stora hela tar det åtminstone tio månader att tillverka ett sådant däck, då det är en minst sagt krånglig process som kräver mycket av tillverkarna.

Resten är inte billigt

Dessutom är det inte bara ett däck som kostar mycket när det kommer till F1-världen, och det är inte konstigt I en bil som kan varva upp till 18.000 r/min är det logiskt att det mesta kostar. Däcken kostar redan mycket, och det samma gäller för resten.

Vad kostar en F1 hjälm?

Bara hjälmen går på lika mycket som alla fyra däck, det vill säga runt 400,000 kronor. Det beror på att hjälmen är oerhört viktig inom den här sporten då det handlar om liv och död för en förare. Men kom dock ihåg att varje förare använder ungefär 15 olika hjälmar per säsong. Det gör att bara hjälmbudgeten hamnar på runt sex miljoner kronor.

Vad kostar det att driva ett Formel 1 stall?

Den totala kostnaden för ett F1-team är dock svårt att sätta ett exakt pris på. Det beror bland annat på att samtliga lag betalar olika. Men det brukar sägas att det team som har minst budget ändå ligger på nära 250 miljoner per år. De rikaste lagen, till exempel Mercedes, betalar betydligt mer än så.

Vad passar din bil?