Många kanske inte använder bilen så ofta och går i funderingarna om att ställa av bilen. Att ställa av fordonet några månader om året kommer med största sannolikhet att innebära att du kan spara mer varje månad. Det finns inga regler om en övre gräns på hur ofta du får ställa av och på bilen genom Transportsstyrelsen.

Känner du att du exempelvis inte använder bilen på sommarhalvåret och den bara står och samlar damm? Då kan en avställning vara aktuell då du ändå betalar för bilen fast den står still. Genom att ställa av ditt fordon slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring och genom det spara lite extra pengar.

Hur går du till väga för att ställa av bilen?

Att ställa av fordonet kan du smidigt göra via Transportsstyrelsens e-tjänst samt genom deras app under mina fordon. Det som krävs för inloggning är att du har tillgång till ett BankID eller registreringsnummer samt en behörighetskod som finns på registreringsbeviset. Om du inte är tekniskt lagd exempelvis eller någon som sällan använder datorer och dylikt så finns även möjligheten att ställa av ditt fordon skriftligt med registreringsbeviset.

Fordonskatt & bilförsäkring

När du ställer av fordonet så behöver du inte betala fordonsskatt under den tiden bilen är avställd. Detta innebär att du som ägare av bilen kommer få överskjutande fordonskatt betalat till dig. Att tänka på innan avställning av bil när det kommer till fordonskatten är att din begäran skall ha kommit till Transportstyrelsen senast den första på den nya månaden. Säg att den kommer in den 2a i den nya månaden då kommer du behöva betala skatten även för den månaden.

Vid en avställning kommer även Transportstyrelsen meddela ditt försäkringsbolag om det. När dessa uppgifter nått ditt försäkringbolag för bilen så kommer den automatiskt att ändras till en avställningsförsäkring. Denna försäkring täcker för bland annat stöld, skador på lack samt brand. Denna försäkring är billigare än den vanliga bilförsäkringen och därav kan du få tillbaka mellanskillnaden.

Måste man betala skatt om fordonet är avställt?

När du väljer att avställa ditt fordon behöver du inte längre betala fordonsskatt. Det är en förmån som kommer med att ha fordonet ur bruk. Om det skulle finnas något överskjutande belopp av fordonsskatten kommer Transportstyrelsen att återbetala det till dig. Återbetalningen görs till den person som var registrerad som ägare vid tidpunkten för avställningen. Det är en förenklad process för att säkerställa att du inte betalar skatt för en bil som inte används.

Vad passar din bil?