Pretoria fälgen är en regelbunden och förutsägbar fälg, den ger ett samlat intryck och är välstrukturerad – men på något sätt är den ändå mycket attraktiv i sin enkelhet. Det händer inte så mycket, det finns mycket luft bakom ekrarna, och kanske är det just detta som skapar uttrycket i denna premiumfälg. Less is more.

Minimalistisk och lyxig av hög kvalitet

Det känns “lyx” om Pretoria fälgen, ändå påminner fälgens utstrålning lite grann om det strukturerade tyska tankesätten som ibland skiner igenom. Fälgen är en originalfälg som tillverkas och säljs av Volkswagen, som grundades år 1937 i Wolfsburg i Tyskland. Den finns i flera olika modeller för att passa den breda grupp som köper Volkswagen från bruksbil till sportigare och större modeller.

Pretoria fälgen är en lyxig och minimalistisk aluminiumfälg med 10 ekrar. Den finns i stilrent silver och i sportigt svart. Pretoria tillhör en lite högre prisklass och det syns, materialet är av hög kvalitet, mycket tåligt och med en lyxig glans.

De flesta av Volkswagens fälgar är inte smidda (forged), men dyrare modeller som Pretoria är det, vilket leder till lägre vikt, att fälgen blir tightare och mindre porös. Denna process, där aluminiumet hettas upp för att sedan maskin-pressas för att formas, gör hjulet starkare och mera motståndskraftigt mot korrosion. Dessutom tenderar dessa hjul till att ha en bättre prestanda och ökad kör-ekonomi.

Pretoria fälgar – populära och säkra

Pretoria fälgar står högt i popularitet och det finns många kopior i omlopp. Det bästa är att hålla sig till originalet trots att det kostar mer, det håller i längden och du vet att du köper kvalitet. Original-fälgar från Volkswagen har genomgått mycket hårda tester för att säkerställa säkerhet och högsta möjliga prestanda för att den ska fungera utan fel och dessutom fortfarande se snygg ut efter långa körningar. Det är också skillnad på körkänslan, det kommer du att märka om du uppgraderar från exempelvis stålfälgar till ett par Pretoria fälgar i aluminium. Du gör dessutom ett sofistikerat intryck på din omgivning.

Läs mer: hur polerar man fälgar?

Vad passar din bil?