Oavsett vilket fordonsdäck du köper så har alla däck ett tillverkningsdatum och en begränsad livslängd. Att köra med ett gammalt bildäck är dåligt ur en trafiksäkerhetssynpunkt då däckens gummi blir sämre med tiden och ger en sämre köregenskap. (Läs mer om produktionsprocessen)

I den här artikeln går vi igenom hur du kan se vad tillverkningsdatumet för dina däck är, förklarar varför däck blir gamla och vem det är som bestämmer tillverkningsdatum.

Hur ser jag vilket tillverkningsdatum mitt däck har?

För att ta reda på tillverkningsdatumet för ditt däck kan du titta på sidan av fordonsdäcket. Där finns en så kallad DOT-märkning med en fyrsiffrig kod. De två första siffrorna visar tillverkningsveckan och de andra siffrorna indikerar tillverkningsåret. Således betyder det att om du har ett fordonsdäck som tillverkades vecka 14 år 2019, så ska siffrorna vara 1419.

Tillverkningsdatumet är en viktig information eftersom det hjälper dig veta när ditt däck närmar sig sin livslängd.

Varför blir däck gamla?

Däck är en av de viktigaste delarna i en bil. Det är de som ger fordonet grepp om vägen och de hjälper också fordonet att stanna. Även däck tillverkade med högkvalitativa material har en begränsad livslängd eftersom alla däck i grunden består av gummi och flera andra material som försämras med tiden. Framförallt så hårdnar dem med tiden, vilket gör däcken mindre flexibla. Andra faktorer som väderförhållanden, ozon, solen samt även mekanisk stress lämnar alla spår på däcken.

Det finns få lagliga bestämmelser när det kommer till bildäckets livslängd. Men slitagegränsen – även med ett normalt körmönster – är oftast nådd vid sex års ålder. Således är det bra om du byter dina gamla däck redan efter ungefär sex år eller högst tio år från tillverkningsdatumet. Dock så kan ett oanvänt däck behålla sina ursprungliga egenskaper till uppemot fem år.

Vem bestämmer tillverkningsdatumet?

DOT-markeringen står för Department of Transportation och kommer från amerikanska Ministry of Transport. Detta är en juridisk märkning som däcktillverkare måste ha för att få sälja sina däck. Men det är själva däcktillverkaren som själv indikerar produktionsdatumet för däcket.

Datumavläsning på vinterdäck

För att avläsa tillverkningsdatumet på dina vinterdäck kan du titta på sidan av däcket där det finns en DOT-märkning. DOT-märkningen består av en fyrsiffrig kod, där de första två siffrorna representerar tillverkningsveckan och de två sista siffrorna representerar tillverkningsåret. Detta ger dig information om när däcket tillverkades.

Vad passar din bil?