Vad betyder egentligen tyskstuk på fälgar?

Tyskstuk är ett underligt namn. Men vad innebär det egentligen? Tyskstuk innebär att man har för breda fälgar, bredare än vad som egentligen passar bilen. I följd kombinerar man det med smala, stretchade däck. Detta gör att fälgarna framträder och verkligen sticker ut.

Är det vanligt att köra med tyskstuk?

Tyskstuk är en trend som startade för länge sen, och har varit mycket populärt på äldre bilar. Men idag är det fler och fler som kör med det. Det har blivit en trend bland bilentusiaster. Anledningen till att många kör med det är endast för att man vill att fälgarna ska framträda och verkligen synas. Det är alltså enbart för bilens utseende, och fyller ingen funktion.

Var kommer namnet ifrån?

Det sägs att det var det tyska bilföretaget Volkswagen som började med denna trenden. Därav har det fått namnet “tyskstuk”.

tyskstuk

Kan tyskstuk vara farligt?

Det finns alltid en risk att köra med tyskstuk. Eftersom man använder en fälg som är för stor för däcket så “töjer” du eller sträcker ut däcket, vilket medför en extra belastning på däckets sidovägg, och i värsta fall kan riva av hela sidoväggen. Men detta händer oftast bara om du kör med alldeles för mycket “stretch”. Som nämnt ovan är detta endast för att det ska se snyggt ut, och det är ingenting vi normalt sett rekommenderar. Men väljer du att ändå köra med det, använd inte alldeles för stora fälgar. Ju mer däcken sträcks desto snabbare slits de ut och får sämre väggrepp. 

Påverkar stretchade fälgar körningen?

När du kör med stretchade däck belastar du som sagt däckets sidoväggar onormalt mycket. Den riktiga faran skulle uppstå om sidoväggen skulle slitas av. Däcken slits även snabbare, och får därmed sämre väggrepp med tiden. Utöver detta påverkar det inte din körning, men du uppnår alltid bäst köregenskaper med de rekommenderade storlekarna till din bil. 

Läs även: Kromfälgar – Vad är det?

Vad passar din bil?